Jesteś w strefie Premium
Unia daje 250 mln euro na owoce, warzywa i mleko dla szkół

Ponad 30 mln uczniów w całej Unii Europejskiej skorzystało z możliwości otrzymania owoców tj. jabłek, gruszek, pomidorów, papryki czy też mleka w różnej postaci np. jogurtu w roku szkolnym 2016/2017. Akcja ta finansowana jest z europejskiego programu ,,Owoce i mleko dla szkół”.
Taki bilans przedłożyła Komisja Europejska w czwartek w Brukseli. Komisarz Rolny Phil Hogan zapowiedział, że także w okresie 2018/2019 zdrowa żywność z lokalnych upraw będzie dostępna w roku szkolnym dla szkół, a jej zakup wsparty kwotą 150 mln na owoce i warzywa. Dodatkowo 100 mln euro zostanie przeznaczone na mleko i przetwory mleczne. Środki te będą pochodziły z funduszy Wspólnej Polityki Rolnej.
Niemcy są największym europejskim beneficjentem programu dofinansowania zdrowej żywności w szkołach. Na wsparcie warzyw i owoców dla szkół wydaje się tam 25 mln euro, z kolei na mleko 10,5 mln euro. Na drugim miejscu jest Francja, gdzie fundusze na dopłaty do warzyw i owoców wynoszą 18 mln euro, a na mleko 17,1 mln euro. Na trzecim miejscu uplasowały się Włochy, które na owoce i warzywa wydały 20,9 mln euro, natomiast na mleko przeznaczono ok. 9 mln euro. Polska znajduje się na czwartym miejscu, gdzie wsparcie na spożycie owoców i warzyw wyniosło 14,5 mln euro, a produkty mleczne w polskich szkołach dofinansowano kwotą 10,8 mln euro.
– ,Europejscy rolnicy dostarczają wysokiej jakości zdrową żywność i chcemy przez programy dla szkół wspierać także zdrowie naszych uczniów i uczennic. Jednocześnie chcemy uczyć młodzież już we wczesnym wieku skąd pochodzi dobra żywność o dobrym smaku i zdrowych właściwościach – powiedział Hogan podczas przedstawienia bilansu programu wsparcia żywności w szkołach.
Kraje Unii Europejskiej mają wolną rękę co do stworzenia programu pedagogicznego,
a także co do wyboru regionalnych produktów, które są oferowane dzieciom w stołówkach szkolnych czy też w trakcie przerw. Poza tym państwa członkowskie mogą dofinansować poziom wsparcia unijnego i zwiększyć budżet na żywność dla szkół. Ponadto mogą również same określić w jaki sposób odbywa się pozyskiwanie żywności przez szkoły. Natomiast czy będą to produkty ekologiczne czy też prosto z regionalnych programów jakościowych, o tym mogą zadecydować już same szkoły.
a także co do wyboru regionalnych produktów, które są oferowane dzieciom w stołówkach szkolnych czy też w trakcie przerw. Poza tym państwa członkowskie mogą dofinansować poziom wsparcia unijnego i zwiększyć budżet na żywność dla szkół. Ponadto mogą również same określić w jaki sposób odbywa się pozyskiwanie żywności przez szkoły. Natomiast czy będą to produkty ekologiczne czy też prosto z regionalnych programów jakościowych, o tym mogą zadecydować już same szkoły.
W roku szkolnym 2017/2018 spośród owoców najczęściej wybieranymi były jabłka i gruszki. Na drugim miejscu były śliwki, brzoskwinie, nektaryny, pomarańcze, truskawki oraz banany. Z kolei z warzyw największą popularnością cieszyły się marchewki, pomidory, ogórki i papryka.
Jako działania pedagogiczne towarzyszące temu programowi, szkoły mogą organizować wyjazdy do gospodarstw. Mogą również zakładać ogródki przyszkolne i oferować kursy gotowania oraz konkursy gotowania z opieką doradców żywieniowych. Czekolada mleczna, mleko czy aromatyzowane produkty mleczne, a także jogurty lub sery były z kolei najczęściej wybieranymi produktami mlecznymi we wszystkich 28 krajach członkowskich realizujących program dla szkół.
Thomas Friedrich, Bruksela
Fot. Sierszeńska
Fot. Sierszeńska
Przeczytaj również
euromlekomleko w szkoleowoce w szkoleproduckja mlekasprzedaż mlekaszklanka mlekauczniowieUnia Europejska