Reklama zniknie za 11 sekund

r e k l a m a
PARTNER
r e k l a m a
Strona główna>Artykuły>Prawo>Aktualności>

Unia Europejska może wprowadzić podatek od... mięsa. Chodzi o CO2 i 32 mld euro rocznie

Obrazek

Wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne wnoszą do Parlamentu Europejskiego propozycję wprowadzenia extra opłat – tzw. opłaty środowiskowej – dla producentów mięsa. Domagają się sprawiedliwego ustalania cen mięsa, uwzględniającego koszty emisji CO2 – informuje „Rzeczpospolita”. 

3 lutego 2020, 09:25
Opłata, która miałaby przynieść wpływy rzędu 32 mld euro rocznie, miałaby zostać przeznaczona na inwestycje w zrównoważone rolnictwo, m.in. na dotacje czy obniżenie VAT na warzywa i owoce, a także na pomoc dla biedniejszych gospodarstw domowych oraz wspieranie krajów rozwijających się w dostosowywaniu się do zmian klimatu oraz w ochronie lasów i różnorodności biologicznej.

Autorzy raportu, stanowiącego uzasadnienie propozycji, przekonują, że wprowadzenie opłat, zapewniających „uczciwe ceny mięsa”, doprowadzi do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 mln ton rocznie. Włączenie kosztu środowiskowego do ceny mięsa może zmniejszyć jego spożycie, a to z kolei obniży koszty opieki zdrowotnej, ponieważ Europejczycy spożywają o 50 proc. więcej mięsa, niż zalecają dietetycy.

Jak zapewniają pomysłodawcy, kluczowym aspektem wniosku jest to, by dochody z opłaty mięsnej, prognozowane na 32,2 mld euro rocznie w 28 państwach członkowskich UE do 2030 r. (a de facto niższe, bo Wielka Brytania opuściła już UE - red.), "mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne".

- Można by je również wykorzystać do obniżenia podatku VAT, do dotacji konsumenckich na warzywa i owoce, zapewnienia wsparcia finansowego gospodarstwom domowym o niskich dochodach oraz do wspierania krajów rozwijających się w dostosowywaniu się do zmian klimatu oraz w ochronie lasów i różnorodności biologicznej - twierdzą autorzy pomysłu.

Z przedstawionych przez nich wyliczeń wynika, że gdyby państwa członkowskie UE wprowadziły zalecenia, to ceny wzrosłyby w następujący sposób: dla wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów za 100 gramów, dla wieprzowiny o 36 eurocentów za 100 gramów, a dla kurczaka o 17 eurocentów za 100 gramów do 2030 roku. 

- Odzwierciedla to fakt, że koszty środowiskowe na kg wołowiny są najwyższe. Doprowadziłoby to do zmniejszenia spożycia kurcząt, wieprzowiny i wołowiny odpowiednio o 30 %, 57 % i 67 % do 2030 roku. CE Delft proponuje, aby stawka opłaty stopniowo wzrastała od 10 % kosztów zewnętrznych w 2021 r. do pełnego pokrycia do 2030 r. do czasu uwzględnienia wszystkich kosztów środowiskowych w cenach - czytamy w komunikacie ProVeg International.



Ważne Tematy

Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o., ul. Metalowa 5, 60-118 Poznań. Akta rejestrowe przechowywane w Sądzie Rejonowym Poznań - Nowe Miasto i Wilda w Poznaniu, VIII Wydziale Gospodarczym, KRS 0000101146, NIP 7780164903, REGON 630175513, kapitał zakładowy: 1.000.000 PLN.

Wszystkie prezentowane w ramach niniejszego portalu treści są własnością Polskiego Wydawnictwa Rolniczego Sp. z o.o., są zastrzeżone i chronione prawem autorskim, kopiowanie i dalsze rozpowszechnianie treści jest zabronione. (art. 25 ust. 1 pkt 1b ustawy z 4 lutego 1994 roku o prawie autorskim i prawach pokrewnych)