StoryEditor

Unia Europejska może wprowadzić podatek od... mięsa. Chodzi o CO2 i 32 mld euro rocznie

Wiodące organizacje rolnicze, zdrowotne i ekologiczne wnoszą do Parlamentu Europejskiego propozycję wprowadzenia extra opłat – tzw. opłaty środowiskowej – dla producentów mięsa. Domagają się sprawiedliwego ustalania cen mięsa, uwzględniającego koszty emisji CO2 – informuje „Rzeczpospolita”. 
03.02.2020., 09:02h
Opłata, która miałaby przynieść wpływy rzędu 32 mld euro rocznie, miałaby zostać przeznaczona na inwestycje w zrównoważone rolnictwo, m.in. na dotacje czy obniżenie VAT na warzywa i owoce, a także na pomoc dla biedniejszych gospodarstw domowych oraz wspieranie krajów rozwijających się w dostosowywaniu się do zmian klimatu oraz w ochronie lasów i różnorodności biologicznej.

Autorzy raportu, stanowiącego uzasadnienie propozycji, przekonują, że wprowadzenie opłat, zapewniających „uczciwe ceny mięsa”, doprowadzi do zmniejszenia emisji CO2 nawet o 120 mln ton rocznie. Włączenie kosztu środowiskowego do ceny mięsa może zmniejszyć jego spożycie, a to z kolei obniży koszty opieki zdrowotnej, ponieważ Europejczycy spożywają o 50 proc. więcej mięsa, niż zalecają dietetycy.

Jak zapewniają pomysłodawcy, kluczowym aspektem wniosku jest to, by dochody z opłaty mięsnej, prognozowane na 32,2 mld euro rocznie w 28 państwach członkowskich UE do 2030 r. (a de facto niższe, bo Wielka Brytania opuściła już UE - red.), "mogły zostać wykorzystane przede wszystkim na pomoc rolnikom w inwestowaniu w bardziej zrównoważone praktyki rolne".

- Można by je również wykorzystać do obniżenia podatku VAT, do dotacji konsumenckich na warzywa i owoce, zapewnienia wsparcia finansowego gospodarstwom domowym o niskich dochodach oraz do wspierania krajów rozwijających się w dostosowywaniu się do zmian klimatu oraz w ochronie lasów i różnorodności biologicznej - twierdzą autorzy pomysłu.

Z przedstawionych przez nich wyliczeń wynika, że gdyby państwa członkowskie UE wprowadziły zalecenia, to ceny wzrosłyby w następujący sposób: dla wołowiny/cielęciny o 47 eurocentów za 100 gramów, dla wieprzowiny o 36 eurocentów za 100 gramów, a dla kurczaka o 17 eurocentów za 100 gramów do 2030 roku. 

- Odzwierciedla to fakt, że koszty środowiskowe na kg wołowiny są najwyższe. Doprowadziłoby to do zmniejszenia spożycia kurcząt, wieprzowiny i wołowiny odpowiednio o 30 %, 57 % i 67 % do 2030 roku. CE Delft proponuje, aby stawka opłaty stopniowo wzrastała od 10 % kosztów zewnętrznych w 2021 r. do pełnego pokrycia do 2030 r. do czasu uwzględnienia wszystkich kosztów środowiskowych w cenach - czytamy w komunikacie ProVeg International.


Źródło:https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/podatek-od-miesa-w-ue-ma-dac-32-mld-euro-do-2030-r,60575
https://www.wiadomoscihandlowe.pl/artykuly/unia-europejska-moze-wprowadzic-podatek-od-miesa-chodzi-o-co2-i-32-mld-euro-rocznie,60552?newsletter=1384
Fot. poglądowe
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 17:43