Produkcja cukru na świecie pójdzie w górę
W nadchodzącym sezonie 2025/26 światowa produkcja cukru ma wyraźnie wzrosnąć. Według najnowszego raportu Amerykańskiego Departamentu Rolnictwa Stanów Zjednoczonych (USDA), łączna produkcja cukru z trzciny i buraka ma wynieść 189,32 mln ton (w przeliczeniu na cukier surowy). To aż o 8,56 mln ton więcej niż rok wcześniej, czyli wzrost o 4,7%.
Zobacz też: Unijny import rzepaku ponad 20% większy, a co z cenami?
Prognozy dla Indii: więcej cukru, większy eksport?
Największy wzrost produkcji ma nastąpić w Indiach – aż o 7,25 mln ton, co daje przyrost o blisko 26%, do poziomu 35,25 mln ton. USDA tłumaczy to przede wszystkim dobrą pogodą i zwiększoną powierzchnią upraw trzciny cukrowej. Indie pozostają drugim co do wielkości producentem cukru na świecie i trzecim eksporterem – za Brazylią i Tajlandią.
Produkcja w Brazylii wzrośnie, ale nie cały surowiec na cukier
W Brazylii, liderze światowej produkcji cukru, także przewidywany jest wzrost – o 1 mln ton, do poziomu 44,7 mln ton. Również tutaj kluczowa była pogoda. Jednak warto zaznaczyć, że mniejsza część zbiorów trzciny zostanie przezna...
