StoryEditor

Cukier najtańszy od 3 lat. Co będzie dalej?

Rok 2013 był kolejnym już, w którym dominowały przeceny giełdowych notowań cukru. W Nowym Jorku na koniec grudnia cukier surowy kosztował 361,8 USD/t i w relacji rocznej stracił aż 16%. Natomiast cukier biały w Londynie potaniał przez rok o 14% do 449 USD/t.
18.01.2014., 21:01h

Obecne notowania cukru są najniższe od 3,5 lat, a pierwsze dni stycznia przyniosły dalsze obniżki. Cukier surowy staniał do 347 USD/t, natomiast biały do 432,3 USD/t. Na taki stan rzeczy ma wpływ ogólny światowy bilans cukru. Już czwarty sezon mamy do czynienia z nadwyżką produkcji w porównaniu do popytu. Choć ten ostatni nie rośnie, i też nie słabnie, głównie z powodu niskich cen cukru.

Jak zauważają eksperci, nadwyżka produkcyjna skurczy się jednak w relacji rocznej, ponieważ światowa produkcja będzie ujemna. Jakby na to nie spojrzeć, obniżone ceny zmniejszają opłacalność uprawy trzciny cukrowej.

Przewiduje się, że choć w 2014 roku światowy rynek cukru będzie przechodzić powoli do zrównoważonego bilansu (lub może nawet niewielkiego deficytu), to jednak ceny nadal będą się obniżać. Są jednak pewne szanse, że pod koniec 2014 r. będą pojawiać się małe wzrosty. Ale to już w dużej mierze będzie zależeć od popytu, kursu walut oraz cen ropy.


e-abi

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 00:37