StoryEditor

Spadają krajowe ceny cukru

Mimo trudnej końcówki sezonu buraczanego, na krajowym rynku spadają ceny cukru. Wpływ na tę sytuację mają niskie światowe ceny cukru białego oraz duża jego produkcja w kampanii 2017/2018.
17.01.2018., 14:01h
Według raportu IERiGŻ w listopadzie 2017 r. ceny zbytu cukru w workach spadły o 4,2% do 1,80 zł/kg i były o 29,4% niższe niż przed rokiem. Ceny zbytu cukru paczkowanego spadły w porównaniu z październikiem 2017 r. o 6,1% do 1,69 zł/kg i były aż o 38,3% niższe niż przed rokiem. Ceny cukru workowanego są wyższe od cen cukru konfekcjonowanego, gdyż przemysł spożywczy zgłasza większy popyt na ten surowiec, niż gospodarstwa domowe. Średnia cena detaliczna w listopadzie 2017 r. wyniosła 2,76 zł/kg i była o 5,5% niższa niż przed miesiącem oraz o 12,7% niższa niż w październiku 2016 r. Niskie ceny cukru w IV kwartale 2017 r. spowodują, że w 2017 r. wynik finansowy branży cukrowniczej może być niższy niż przed rokiem.

Jak informuje Piotr Szajner, ekspert IERiGŻ w sektorze rynku cukru, w okresie styczeń-listopad 2017 r. średnia cena cukru workowanego była jeszcze o 1,5% wyższa niż w analogicznym okresie 2016 r., ale cena cukru paczkowanego była o 8% niższa. W grudniu 2017 r. przewidywany jest dalszy spadek cen. Pogorszenie sytuacji finansowej przemysłu cukrowniczego negatywnie wpłynie na dochodowość uprawy buraków cukrowych, gdyż ceny skupu w umowach kontraktacyjnych są uzależnione od cen cukru.
Źródło: Raport Rolny IERiGŻ
[bie]
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
29. kwiecień 2024 23:10