StoryEditor

Spadek produkcji cukru w UE

Mniejsza kontraktacja wymuszona nadprodukcją w poprzednich sezonach i niekorzystne warunki pogodowe w 2015 r. odbiły się negatywnie na plonowaniu i jakości buraków cukrowych. 
05.04.2016., 13:04h

Z danych nadesłanych przez kraje członkowskie Komisji Europejskiej wynika, że w sezonie 2015/16 (październik/wrzesień) areał buraków cukrowych wyniósł w UE 1,337 mln ha i był aż o 15% niższy w skali roku (dane za marzec br.). Największy areał uprawy znajdował się we Francji (350 tys. ha), w Niemczech (295 tys. ha) i Polsce (172 tys. ha). W tych trzech krajach uprawia się 61% upraw buraków cukrowych w UE. 

Średni plon technologiczny cukru został oszacowany został na 10,9 t/ha, wobec 12,2 t/ha w sezonie 2014/15. Oznacza to spadek w relacji rocznej o 11%. Powyżej tej średniej większa produkcja cukru w przeliczeniu na hektar upraw buraków cukrowych występuje na ogół w krajach Europy Zachodniej, najwyższa jest udziałem Hiszpanii (14,9 t/ha), Belgii (13,6 t/ha), Francji i Danii (po 12,9 t/ha), Holandii (12,7 t/ha), Wielkiej Brytanii (12,4 t/ha) i Niemiec (11,3 t/ha). 

W Polsce wydajność z hektara upraw jest sporo mniejsza od unijnej średniej i wynosi 8,5 t/ha (10,3 t/ha rok wcześniej). 

Na podstawie tych danych KE prognozuje, że w sezonie 2015/16 produkcja cukru spadnie mocno, o 23% do 14,867 mln ton. Do tego należy doliczyć 2,663 mln ton z tytułu przeniesienia z sezonu 2014/15. Wcześniejsza prognoza (z grudnia 2015 roku) zakładała bieżącą produkcję wyższą o 80 tys. ton. Kwota produkcyjna w wysokości 13,53 mln ton zostanie zatem przekroczona o 1,489 mln ton, a doliczając przeniesienie o 4,15 mln ton. W relacji rocznej oznacza to wzrost o 7%, co jest efektem mniejszej produkcji i wysokiego przeniesienia. 

Największe nadwyżki będą udziałem Francji – 1,5 mln ton, i Niemiec – blisko 970 tys. ton (wliczając przeniesienie). KE szacuje, że produkcja w Polsce spadnie do 1,423 mln ton i nadwyżka produkcyjna wyniesie 339 tys. ton (z przeniesieniem z poprzedniego sezonu). Wysoka nadwyżka produkcyjna będzie także udziałem Wielkiej Brytanii (187 tys. ton), Włoch (166 tys. ton), Belgii (161 tys. ton), Holandii i Czech (po 149 tys. ton). 

W sezonie 2015/16 najwięcej cukru spośród unijnych krajów wytworzy Francja – 4,296 mln ton, za nią znajdują się Niemcy z produkcją 2,942 mln ton. Na trzecim miejscu plasuje się Polska – z 1,422 mln t. Produkcja w Wielkiej Brytanii przekroczy milion ton, w Holandii wyniesie 0,8 mln ton, a w Belgii 0,67 mln ton. 

Na podst. FAPA opr. pł

 

 

Fot. Sierszeńska

 

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
28. kwiecień 2024 14:09