StoryEditor

Bydło montbeliarde zamiast bydła hf: czy było warto?

Zlikwidowane w roku 2007 roku stado rasy hf zostało zastąpione rasą montbeliarde. Jakie cechy tej rasy wpłynęły na jej wybór?
Błażej Szczepański
10.07.2024., 07:55h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Montbeliarde
  • Zmiana po likwidacji
  • Żywienie w parze z zarządzaniem
  • Zgrany duet
  • Dobór buhajów
  • Długowieczne, ale agresywne?
  • Skład ma znaczenie

Montbeliarde

Montbeliarde to rasa bydła w typie mlecznym z dobrymi cechami mięsnymi. Bydło to wywodzi się z pogranicza Szwajcarii i Francji, między Alpami a pasmem górskim Jura. To właśnie przez trudne warunki panujące w tym regionie Europy bydło wykazuje wysoką odporność i co za tym idzie – dobrą zdrowotność. Część populacji ma układ alleli w genie kappa kazeiny BB i AB, co wpływa na wysoką wartość serowarską mleka. Rozmawiamy z głównym zootechnikiem Tomaszem Maślanką w Gospodarstwie Rolnym Lucyny Gramowskiej, które jest częścią spółki Agro-Danmis Gramowscy, słynąca przede wszystkim z wyrobów z mleka koziego.

image
Tomasz Maślanka - główny zootechnik w gospodarstwie Lucyny Gramowskiej
FOTO: Szczepański

Wizytówka gospodarstwa

GR Lucyna Gramowska

  • produkcja rośl. 800 ha: zboża, kukurydza, rzepak, lucerna, TUZ
  • produkcja zwierzęca: 580 szt. bydła rasy montbeliarde, w tym 220 krów, wydajność – 305 dni – 9 tys. l
  • 2 tys. kóz mieszańców, głównie rasy sanneńskiej, w tym 1400 dojnych ze średnią wydajnością 3 l/dzień      ...
Pozostało 88% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Błażej SzczepańskiBłażej Szczepański
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
21. lipiec 2024 00:18