Ta strona używa cookie w celu lepszego dostosowania treści oraz dla celów statystycznych. Korzystając z niej wyrażasz zgodę na ich używanie. Możesz wyłączyć możliwość ich zapisu, zmieniając ustawienia Twojej przeglądarki.

Zgadzam się

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Portal partner

Tuczarnia szybkiej obsługi

03.12.2018

Drukuj

Tuczarnia szybkiej obsługi

Artykuł dostępny

Optymalizacja czasu pracy przy zwierzętach jest jednym z nadrzędnych celów inwestycji w nowoczesne budynki. Taki cel postawił sobie również Paweł Snuszka z Brodnicy w woj. wielkopolskim. Rolnik gospodaruje od 2003 r., kiedy to rodzice kupili mu 16 ha ziemi.

r e k l a m a



– Początkowo tuczyłem niewielkie stada, od 50 do 100 świń – mówi producent, który w 2015 r. wybudował nowoczesną tuczarnię na 600 zwierząt. – Wiadomo, że im większa skala produkcji, tym większy zysk jednostkowy. Dlatego zdecydowałem się na budowę i produkcję z prawdziwego zdarzenia – przyznaje Snuszka.

Dosyć szybko okazało się, że warto ponownie zwiększyć moce przerobowe. Rolnik postanowił zbudować drugą tuczarnię w dokładnie takiej samej technologii jak pierwszy budynek. Dziś produkuje w cyklu otwartym. W sumie w obydwóch oddalonych o ok. 1 km od miejsca zamieszkania chlewniach dysponuje 1400 miejscami tuczowymi. Inwestycja warta 1,18 mln zł została sfinansowana w 75% z kredytu, reszta pochodziła ze środków własnych rolnika.

Szybko i sprawnie

Pozwolenie na budowę udało się zdobyć w 8 miesięcy.

Polecany artykuł

Zaskakujący pomysł Krukowiaka



– Od początku wszelkie formalności prowadził mi radca prawny. Po sprzeciwie jednego z sąsiadów sprawa trafiła do SKO. Po odwołaniu wygrałem ją w sądzie wojewódzkim – wspomina Snuszka.

Budowa ruszyła w październiku 2017 r. Budynek wyposażony przez firmę Polnet, mieszczący 800 tuczników został po raz pierwszy zasiedlony w czerwcu 2018 r. Znajdują się w nim 4 komory po 200 tuczników. Rolnik zasiedla je co ok. 2 tygodnie 200 krajowymi warchlakami pochodzącymi z fermy w Lubosinie w Wielkopolsce. Wprowadzane na tucz warchlaki ważą 20–26 kg. Stoją 90–105 dni i po tym czasie, w masie ciała 115–125 kg są sprzedawane do ubojni. 

– Pod każdą komorą jest osobny zbiornik na gnojowicę o głębokości 1,5 m. Jest on zbudowany z żelbetonu, zawierającego specjalny uszczelniacz – wyjaśnia rolnik.

Z każdego z 4 zbiorników gnojowica jest wypompowywana beczką asenizacyjną z pompą przez 300-mm rurę PCV. Mury chlewni zostały zbudowane z pustaków ceramicznych porotherm o wymiarach 36,5 cm × 24 cm. Mury tej grubości nie wymagały zdaniem Snuszki ocieplenia, więc zostały jedynie otynkowane. Ściany działowe wewnątrz budynku zbudowane są z 12-cm pustaków porotherm.

– Gotową, drewnianą konstrukcję dachową pokryłem eurofalą. Izolację dachu stanowi 6-cm, łatwo zmywalna podsufitka z pianki poliuretanowej – wylicza elementy konstrukcyjne rolnik.

Więcej w grudniowym wydaniu programu specjalnego top świnie od str 10.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Skup bydła – lokalne wzrosty i spadki

Czytaj

Galeria zdjęć

Pokaż więcej zdjęć z tej galerii

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii