Pytanie Czytelnika: Czy rolnik rozliczając VAT na zasadach ogólnych musi kupować maszyny używane na fakturę, aby później móc odliczać VAT od części zamiennych? Niektórzy sprzedający nie chcą bowiem wystawiać faktur (szczególnie vatowcy) na sprzęt nierejestrowany.
Odpowiedź Eksperta:
Prawo do odliczania VAT z tytułu kosztów eksploatacji maszyn używanych nie jest w żadnym stopniu zależne od formy ich nabycia (faktura, umowa cywilnoprawna, rachunek, akt notarialny itp.), a jedynym kryterium tego prawa jest wykorzystywanie ich do wykonywania czynności opodatkowanych (art. 86): 1. W zakresie, w jakim towary i usługi są wykorzystywane do wykonywania czynności opodatkowanych, podatnikowi, o którym mowa w art. 15, przysługuje prawo do obniżenia kwoty podatku należnego o kwotę podatku naliczonego. Zatem pytanie dotyczy w istocie wykroczeń skarbowych osób sprzedających takie środki trwałe (uszczuplenie podatku) lub przestępstw skarbowych przez czynnych podatników VAT, odmawiających wystawienia faktury na sprzedaż towarów – do czego są zobowiązani.
Zobacz także: Rolnik sprzedaje drewno z własnego lasu. Czy musi wystawić fakturę i zapłacić ...
