StoryEditor

Energia z biogazu szansą rolnictwa. Zapraszamy na SEMINARIUM OZE!

Biogazownie rolnicze dla wielu gospodarstw zajmujących się produkcją zwierzęcą mogą być nie tylko sposobem na zagospodarowanie nawozów naturalnych na cele energetyczne, ale też wydatnie przyczynić się do ograniczenia emisji gazów cieplarnianych i zdecydowanie poprawić efektywność ekonomiczną produkcji, dzięki ustabilizowaniu, a nawet ograniczeniu cen energii elektrycznej. Podczas naszego seminarium OZE dowiesz się jak z tego skorzystać?

08.08.2025., 10:43h

W dyskusji o różnych wariantach rozwiązań w zakresie produkcji biogazu warto podjąć kwestię, czy rzeczywiście rolnicy mają inwestować w instalacje wyłącznie na własne potrzeby, czy też stać się istotnym ogniwem w systemie rozproszonej produkcji energii i dostarczać ją do sieci na potrzeby lokalnych społeczności.

O tym podyskutujemy podczas seminarium OZE: "Energia z biogazu szansą polskiego rolnictwa", które odbędzie się już 10 września 2025 r.

Podczas spotkania omówimy:

  • formalnoprawne założenia i warunki do budowy biogazowni rolniczych,
  • opłacalność produkcji biogazu dla rolników i polskiego eksportu rolno-spożywczego,
  • źródła finansowania inwestycji w mikro-, małą, średnią i dużą biogazownię,
  • debata praktyków wskaże najważniejsze wyzwania dla inwestorów.

Inwestycja w biogazownię pracującą przy hodowli zwierzęcej ma jeszcze jeden ważny aspekt: obniżenie śladu węglowego w produktach zwierzęcych. Jest to o tyle ważne, że polskie produkty wytwarzane przy użyciu (na etapie hodowli czy przetwórstwa) tego „najczarniejszego” w Europie prądu będą miały bardzo wysoki ślad węglowy. Wobec planowanego przez KE wprowadzenia obowiązku oznaczania produktów śladem węglowym może to po pierwsze zagrozić eksportowi polskich towarów za granicę, bowiem wielu konsumentów w Europie Zachodniej będzie wybierać raczej produkty z zielonym (niskim) znaczkiem śladu węglowego.

Po drugie jednak (i to już się zaczyna dziać), wielu producentów w ogóle straci rynek bowiem już obecnie część sieci handlowych zaczyna wprowadzać dostawcom wymóg dostarczania towarów z niskim bądź zerowym śladem węglowym. Jednym z najbardziej zaawansowanych w tym kierunku sieci jest Ikea, ale tendencja ta obejmuje też coraz częściej produkty żywnościowe. W takim przypadku wykorzystanie odchodów zwierzęcych, natychmiast po ich wytworzeniu, jako substratu do biogazowni eliminuje emisje gazów cieplarnianych na etapie składowania (nie ma tego etapu), jak i pozwala na stabilną i kontrolowalną produkcje „zielonej” energii i ciepła – czego nie ma w sytuacji produkcji energii ze źródeł pogodozależnych (fotowoltaika czy wiatraki).

Zobacz program i zapisz się na SEMINARIUM OZE już dziś!

Jan Beba
Autor Artykułu:Jan Bebaredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 03:54