StoryEditor

Kaczka w glazurze

Kaczka pieczona z dodatkiem glazurowanych cebulek daje jeszcze lepszy smak i niezwykły aromat mieszanki ziół.
10.07.2015., 16:07h

Dodatki do pieczonej kaczki mogą być przeróżne, tymczasem glazurowane cebulki smakują świetnie, a dodatek czerwonej kapusty sprawi, że smak będzie tak pełen, jak być powinien. To też przepis wykonany z okazji Święta kaczki, które odwiedziliśmy, a które odbywało się w Odolanowie (wielkopolska).

SKŁADNIKI: 
2 całe kaczki,
10 małych cebulek masło do smażenia,
1 kieliszek Sherry,
2łyżki miodu,
1 szklanka czerwonego winna,
2/3 szklanki octu,
1 szklanka rosołu,
olej do smażenia,
5dkg masła do sosu,
sól, biały pieprz .

PRZYGOTOWANIE:

Pierś kaczki przepołowić, usunąć kostki, mięso umyć, osuszyć, posolić i oprószyć pieprzem. Rozgrzać  piekarnik.
Obrać cebulki. Rozgrzać masło na patelni, włożyć cebulki i zarumienić ze wszystkich stron. Dodać miód, Sherry, ocet winny i wino.
Na dużym ogniu odparować połowę  płynów. Dodać rosół i jeszcze raz odparować. Rozgrzać olej na patelni, włożyć pierś z kaczki i smażyć po 4-5 minut z każdej strony.
Przełożyć do żaroodpornego naczynia, wstawić do piekarnika i piec około  4 minut. Przykryć i piec jeszcze około 5 minut.  Do odparowanego gorącego sosu dodać grudki zimnego masła, mieszając ubijaczką do piany.  
Sosu  nie gotować. Pierś wyjąć i pokroić na plastry. Sok, który wypłynie dodać do sosu. Obok piersi ułożyć cebulki. Sos podać w sosjerce, a do kaczki podawać czerwoną gotowaną kapustę. 

Ewelina Cisłak
Autor Artykułu:Ewelina Cisłak

redaktor „top agrar Polska”, specjalistka w zakresie tematyki domu i rodziny.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. maj 2024 14:15