Tegoroczna edycja popularnego konkursu kulinarnego dla kół gospodyń wiejskich cieszyła się ponownie wielkim powodzeniem. Finał miał miejsce w trakcie III Festiwalu Polskiej Żywności #KupujŚwiadomie na PGE Narodowym. 6 września 2025 roku koła, które zakwalifikowały się do kulminacyjnej rywalizacji, walczyły o atrakcyjne nagrody i uznanie szerokiej publiczności.
Bitwa Regionów 2025
W tegorocznej – jubileuszowej edycji wzięło udział 1843 KGW i stowarzyszeń. Odbyło się aż 116 wydarzeń regionalnych, a w wielkim finale zaprezentowało swoje dania 16 drużyn – reprezentanci z kolejnych województw.
Bitwa Regionów 2025 – kto stanął na podium?
W tegorocznej rywalizacji zwyciężyło:
- I miejsce: KGW Zakocie "Wygodni Zakociacy" z potrawą: Raki po polsku – derte koty,
- II miejsce: KGW w Węglinie z daniem: Nadziewana kaczka w zalewie miodowej,
- III miejsce: KGW "Otwarty Krąg" w Wygnanowie z potrawą: Żur opoczyński.
Wyróżnienia otrzymały:
• KGW w Kluszkowcach za: Wolno pieconokrólico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom,
• KGW w Niesłabinie za: Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą,
• KGW w Toczyłowie za danie: Kurczak z podlaskiej zagrody,
• KGW w Zdrojach za potrawę: Zrolowana Biała Dama,
• KGW Nasale za danie: Nasalska dzika zalewajka z pajdą swojskiego chleba,
• KGW „Sami Swoi” w Miczułach za: Mazurskie dziady z leśnym twistem.
Zobacz także: W Kołach Gospodyń Wiejskich kobiety rosną w siłę! (reportaż VIDEO)
Nagrodą główną był bon o wartości 25 000 zł i wyjazd dla 5 członków KGW na zagraniczne targi rolno-spożywcze w UE i prezentacja na stoisku KOWR. Za II miejsce przysługiwała nagroda pieniężna o wartości 15 000 zł, za trzecie zaś –10 000 zł.
Bitwa Regionów 2025 – lista finalistów
Oto KGW i stowarzyszenia, a także popisowe dania, które zakwalifikowały się do finału:
- Dolnośląskie – KGW Twórcza Osada w Biadaszce: Karp w duecie na dwa sposoby,
- Kujawsko-pomorskie – KGW w Zdrojach: Zrolowana Biała Dama,
- Lubelskie – KGW w Węglinie: Nadziewana kaczka w zalewie miodowej,
- Lubuskie – KGW „Wianeczki” z Kotowic: Browcowy rarytas z leśnym skarbem,
- Łódzkie – KGW „Otwarty Krąg” w Wygnanowie: Żur opoczyński,
- Małopolskie – KGW w Kluszkowcach: Wolno piecono królico noga w sosie z darów lasu z gałuskami i cyrwonom kapustom,
- Mazowieckie – KGW Zakocie „Wygodni Zakociacy”: Raki po polsku – derte koty,
- Opolskie – KGW Nasale: Nasalska dzika zalewajka zajadana z pajdą swojskiego chleba,
- Podkarpackie – KGW w Nagórzanach “Nagórzanki”: Borowik, kluseczka, śmietanka i wykwintna niespodzianka,
- Podlaskie – KGW w Toczyłowie: Kurczak z podlaskiej zagrody,
- Pomorskie – KGW Gronajny: Szczupak nadziewany szyjkami rakowymi,
- Śląskie – KGW Porąbka: Zebrocka leśnym sosem polana z kapustą kiszoną,
- Świętokrzyskie – Stowarzyszenie „Karsy Razem”: Karp po karsku,
- Warmińsko-mazurskie – KGW „Sami Swoi” w Miczułach: Mazurskie dziady z leśnym twistem,
- Wielkopolskie – KGW w Niesłabinie: Żur z pierogami faszerowanymi białą kiełbasą,
- Zachodniopomorskie – KGW SIEMCZYNIANKI: Siemczyńskie smaki natury.
Źródło: KOWR, Bitwa Regionów
Fot. KOWR/Facebook
