Gdzie już zbiera się kukurydzę na kiszonkę?
Przełom sierpnia i września w Polsce to czas rozpoczęcia zbiorów kukurydzy na kiszonkę. W tym roku prace polowe zaczęły się nieco później – bliżej pierwszego tygodnia września, jednak nie we wszystkich regionach kraju.
Na tempo zbiorów znacząco wpłynęły zróżnicowane warunki pogodowe, takie jak susza czy nadmierne opady, które w wielu miejscach spowolniły dojrzewanie kukurydzy. W efekcie rolnicy dopiero teraz zaczynają wjeżdżać sieczkarniami na pola.
Z naszej sondy wynika, że rolnicy z okolic Mazur planują rozpocząć koszenie kukurydzy na kiszonkę właśnie w tym tygodniu.
Z kolei przedstawiciel Lubelskiej Izby Rolniczej poinformował nas, że w tym regionie rolnicy planują rozpoczęcie zbiorów w drugiej połowie września, gdy rośliny osiągną odpowiednią dojrzałość i oczywiście, jeżeli pozwolą na to warunki pogodowe.
W Małopolsce obecnie koszone są najwcześniejsze odmiany kukurydzy. Natomiast odmiany o wyższym FAO będą zbierane za około tydzień lub dwa, w zależności od dalszego przebiegu pogody.
Zobacz także: Kukurydza może zaplonować lepiej. Czy ceny kukurydzy w skupach mocno spadną?
W województwie dolnośląskim rolnicy deklarują, że jeszcze nie rozpoczęli zbiorów kukurydzy na kiszonkę, ponieważ jest na to zbyt wcześnie. Plantacje przeznaczone na potrzeby żywienia bydła są obecnie niedojrzałe i – jak twierdzą gospodarze – nie nadają się jeszcze do zbioru.
Przewidują jednak, że jeśli warunki pogodowe będą sprzyjające, zbiory rozpoczną się za około dwa tygodnie, podobnie jak w większości regionów kraju.
Kukurydza dla biogazowni
Podobna sytuacja dotyczy rolników, którzy uprawiają kukurydzę z przeznaczeniem dla biogazowni. Obecnie rośliny mają zbyt wysoką wilgotność, co uniemożliwia ich zbiór i dostawy do odbiorców. W tym przypadku również przewiduje się, że koszenie rozpocznie się za około dwa tygodnie.
Niestety, rolnicy zwracają uwagę na niekorzystne warunki pogodowe, które w tym sezonie wyrządziły poważne szkody w uprawach.
Kukurydza jest gotowa do zbioru
Najlepszym sposobem na określenie terminu zbioru kukurydzy na kiszonkę, który byłby optymalny, jest obserwacja linii mlecznej ziarniaka. Linia mlecnza ziarniaka powinna znajdować się mniej więcej w odległości około 1/3 od podstawy ziarniaka. A sucha masa ziarniaka powinna oscylować na poziomie około 35%.Termin zbioru kukurydzy na kiszonkę to faza woskowa lub woskowo-szklista ziarna. W tej fazie w ziarniaku jest dużo skrobi oraz można go łatwo rozdrobić walcami sieczkarni.
Zbyt późny zbiór kukurydzy na kiszonkę
Zebranie kukurydzy na kiszonkę w dobrym terminie jest ważne ze względu na zawartość suchej masy. Jeżeli ta przekroczy poziom 37%, uzyskany surowiec okazać się może trudny do rozdrobnienia, twardy oraz suchy.
To natomiast przekłada się na trudniejsze ubicie zielonki w silosie czy pryzmie oraz problemy w zakiszeniu masy.
Parametry kiszonki z kukurydzy
Parametry prawidłowo wyprodukowanej kiszonki z kukurydzy:
- sucha masa: 30-35%,
- skrobia: minimum 30% w suchej masie,
- włókno surowe: maksimum 20% w suchej masie,
- ADF: maximum 25% w suchej masie,
- NDF: maksimum 45% w suchej masie,
- zawartość energii: minimum 6,5 MJ NEL lub 0,9 JPM w 1 kg suchej masy.
Areał uprawy kukurydzy na kiszonkę
W 2025 r., jak podaje Polski Związek Producentów Kukurydzy, kukurydzą przeznaczoną na kiszonkę obsiano dokładnie 614 558,82 ha. Dla porównania kukurydza na ziarno to areał uprawy wynoszący 1 346 891,69 ha, a kukurydza cukrowa - 17 675,36 ha.
W 2024 roku wartości te wynosiły:
- kukurydza na kiszonkę - 171 869,50 ha,
- kukurydza na ziarno - 703 196,55 ha,
- kukurydza cukrowa - 14 052,88 ha.
Patrycja Bernat
Fot: Jan Józefowicz
