StoryEditor

Więcej wołowiny w UE, także w Polsce

Od stycznia do kwietnia 2016 r. w Unii Europejskiej produkcja bydła liczona w tonach poszła w górę o 2,2% w skali roku, a mierzona w sztukach zwiększyła się o 2,5%.
04.08.2016., 10:08h

Komisja Europejska podaje, że produkcja w „starych” krajach Wspólnoty wzrosła o 1,0% (w sztukach zwiększyła się o 1,5%). Zmniejszenie produkcji (w tonach) zanotowano jedynie w sześciu państwach. Największe spadki produkcji zanotowano w Szwecji (–13,1%), Grecji (–7,8%), Estonii (–5,9%) oraz w Wielkiej Brytanii (–1,0%).

Zdecydowane wzrosty produkcji odnotowano natomiast:

  • w Bułgarii (+44,0%),
  • w Rumunii (+39,1%),
  • na Cyprze (+34,1%),
  • na Węgrzech (+22,1%),
  • w Polsce (+14,3%),
  • wPortugalii (+9,6%),
  • na Słowacji (+9,4%),
  • na Malcie (+8,3%),
  • w Czechach (+7,2%),
  • w Słowenii (+6,7%),
  • w Luksemburgu (+6,0%),
  • w Holandii (+5,9%),
  • w Danii (+4,7%),
  • w Belgii (+4,5%),
  • na Łotwie (+3,7%),
  • w Hiszpanii (+3,5%),
  • w Irlandii (+3,3%),
  • w Chorwacji (+3,2%),
  • na Litwie (+2,2%).


Wzrosty produkcji (w tonach) w krajach Wspólnoty dotyczyły przede wszystkim krów (+5,2%), jałówek (+2,8%), cieląt (+1,7%) oraz młodego bydła (+1,4%). Produkcja wołów spadła o 0,2%, a wolców o 0,4%.
dj, na podst. FAPA

Fot. Jarczak

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
25. czerwiec 2024 19:56