StoryEditor

Koniec skupu wieprzowiny: Polska na 4 miejscu

Koniec akcji prywatnego przechowywania wieprzowiny – zdecydowała Komisja Europejska.
30.04.2015., 11:04h

Kraje członkowskie UE poparły wczoraj propozycję KE, by zakończyć trwającą od 9 marca akcję. Wg. Brukseli, nie ma bowiem żadnego dalszego uzasadnienia, by ją kontynuować. Ceny wieprzowiny ustabilizowały się, a tygodniowo monitorowane załadunki mięsa u uczestników rynku  skurczyły się do skromnego poziomu.

Z najnowszej statystyki wynika, że do 27 kwietnia br. skupowi podlegało 63 500 t wieprzowiny. W Danii i Hiszpanii skup cieszył się szczególnie dużym uznaniem; do komór przechowalniczych trafiło odpowiednio 15 251 t i 13 716 t mięsa. Niemcy skupili 7 962 t, a Polska 7 647 t. Na kolejnym miejscu były Włochy (5 425 t), Holandia (3 668 t), Francja (2 851 t). Belgia zdjęła z rynku 1 907 t, a Portugalia 1 020 t. Ubojnie z pozostałych krajów nie zainteresowały się skupem interwencyjnym wcale, albo w nieznacznym stopniu.

Na podst. AgE opr. pł

Fot. Bujoczek

Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. maj 2024 16:27