StoryEditor

RHD produktów pochodzenia roślinnego – jakie obowiązują wymogi higieniczne?

Rolnicy chcący rozpocząć swoją przygodę z RHD powinni wczytać się we wszystkie przepisy regulujące wymogi sanitarne, które są zawarte w odpowiednich rozporządzeniach. Na co należy zwrócić uwagę?

31.08.2025., 16:00h

Każdy rolnik zajmujący się sprzedażą swoich produktów w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego (RHD) automatycznie bierze odpowiedzialność za bezpieczeństwo żywności, którą wprowadza do obrotu. Powinien zatem tak zorganizować swoje zaplecze, aby miało odpowiednie warunki higieniczne i sanitarne, a towar posiadał należyte oznakowanie. Jeśli żywność nie spełnia wymagań prawa żywnościowego lub stanowi zagrożenie dla życia czy zdrowia konsumenta, rolnik może ponieść konsekwencje prawne.

Rolniczy Handel Detaliczny produktów pochodzenia roślinnego

Ten typ działalności polega na produkcji żywności pochodzącej w całości lub części z własnej uprawy i zbywaniu tej żywności konsumentowi końcowemu lub do zakładów prowadzących handel detaliczny z przeznaczeniem dla konsumenta finalnego. W ofercie mogą pojawić się produkty nieprzetworzone, jak owoce, warzywa lub przetworzone, np. dżemy, soki, przetwory owocowo-warzywne, czy oleje. Nad RHD produktów pochodzenia roślinnego nadzór sprawuje Państwowa Inspekcja Sanitarna.

Znakowanie produktów w RHD

W miejscu sprzedaży żywności w ramach RHD należy umieścić:

  • napis „rolniczy handel detaliczny”,
  • dane: imię i nazwisko lub nazwę i siedzibę podmiotu prowadzącego RHD,
  • adres prowadzenia produkcji.

Główny Inspektorat Sanitarny (GIS) podaje, że znakowanie opakowanej żywności zbywanej w ramach RHD musi być zgodne z wymaganiami:

  • rozporządzenia (UE) nr 1169/2011 z dnia 25.10.2011 r. w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności,
  • rozporządzenia MRiRW z dnia 23.12.2014 r. w sprawie znakowania poszczególnych rodzajów środków spożywczych.

Zobacz także: Jakie są najlepsze sposoby na sprzedaż produktów rolnych?

RHD – ważne dokumenty

Główny Inspektorat Weterynarii (GIW) podaje, że w ramach RHD należy przestrzegać zasad, które znajdziemy w:

  • rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 178/2002 z dnia 28 stycznia 2002 r. ustanawiającego ogólne zasady i wymagania prawa żywnościowego, powołującego Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności oraz ustanawiającego procedury w zakresie bezpieczeństwa żywności,
  • rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 z dnia 29 kwietnia 2004 r. w sprawie higieny środków spożywczych oraz w przepisach wydanych w trybie tego rozporządzenia.
  • ustawie z dnia 25 sierpnia 2006 r. o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe

Wielu rolników swoją żywność przetwarza w domu. Reguły prowadzenia takiej działalności są określane stosownymi zapisami, np. chodzi o zasady dobrej praktyki higienicznej GHP rozporządzenia nr 852/2004. Między innymi ważne są wymagania dla pomieszczeń mieszkalnych, w których rolnik produkuje i przetwarza żywność.

Oto niektóre z nich:

  • podstawą jest utrzymanie pomieszczeń w czystości w celu unikania zanieczyszczenia, np. przez zwierzęta i szkodniki,
  • należy zadbać o dostępność urządzeń do utrzymywania higieny personelu (np. sprzęt do mycia i suszenia rąk, przebieralnie, toalety),
  • trzeba zaopatrzyć się w łatwe do czyszczenia i dezynfekcji – gładkie, zmywalne, a także odporne na korozję powierzchnie do kontaktu z żywnością,
  • należy zadbać o odpowiednią ilość gorącej i/lub zimnej wody pitnej,
  • należy zorganizować odpowiednie warunki dla higienicznego składowania i usuwania niebezpiecznych i/lub niejadalnych substancji i odpadów,
  • należy zapewnić należyte warunki dla utrzymywania i monitorowania właściwych warunków termicznych żywności.

Jak trzeba pakować żywność zbywaną w ramach RHD?

W "Poradniku dobrej praktyki" zaznaczono, aby stosować materiały i wyroby przeznaczone do kontaktu z żywnością. Chodzi o to, aby żywność nie zepsuła się, ani nie zanieczyściła. Opakowania jednostkowe ponownego użytku, jak słoiki i butelki, muszą być dezynfekowane.

Jaki zlew?

Maksimum ochrony zapewni jedynie zlew dwukomorowy w domowej kuchni, w której rolnik prowadzi produkcję żywności, ponieważ pozwala na rozdzielenie różnych czynności mycia. W przeciwnym wypadku należy myć i dezynfekować zlew po poszczególnych czynnościach.

Do pomieszczeń produkcyjnych nie mogą mieć dostępu zwierzęta czy szkodniki, ponieważ roznoszą groźne dla zdrowia i życia człowieka drobnoustroje, pasożyty i bakterie.

Źródło: GIW, GIS, Poradnik dobrej praktyki – warunki domowe

fot. envato elements 

Angelika Drygas
Autor Artykułu:Angelika Drygas
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 04:34