StoryEditor

Kupuję używany ciągnik

Kupujesz maszynę za granicą. Czy musisz rejestrować się jako podatnik VAT-UE?
05.04.2018., 17:04h
Nasz Czytelnik pyta: Jestem podatnikiem czynnym  VAT i prowadzę gospodarstwo rolne. Mam okazję kupić używany ciągnik rolniczy pochodzący z Anglii, ale od obywatela czeskiego. Czy w związku z tym muszę zarejestrować się jako podatnik VAT-UE?

Niestety, nie wiemy, jaki status podatkowy ma ów sprzedawca z Czech – zakładamy, że jest to profesjonalny pośrednik handlowy, podatnik VAT-UE, stwierdza Roman Włodarz, prezes Śląskiej Izby Rolniczej, nasz ekspert VAT. Drugą niewiadomą jest rodzaj faktury VAT wystawianej nabywcy polskiemu.

W związku z tym możemy tu wyróżnić następujące przypadki:
  • transakcja będzie wewnątrzwspólnotowym nabyciem towarów (WNT). Art. 9 Ustawy o VAT – nabyty ciągnik będzie służył sprzedaży opodatkowanej (działalność rolnicza), sprzedawca, jako podatnik czynny, ma obowiązek wystawić „normalną”  fakturę VAT ze stawką „0” VAT, a nabywca jest podatnik czynny musi dla tej transakcji zarejestrować się jako podatnik VAT-UE. Miejscem opodatkowania będzie terytorium Polski, a nabywca naliczy VAT 23% i rozliczy go w deklaracji VAT-7.
  • transakcja nie będzie WNT. Art. 10 ust. 1 ustawy o VAT mówi, kiedy  transakcja nie...
Pozostało 36% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. listopad 2026 22:56