Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Gruszkowo-jabłkowy dżem z imbirem

27.08.2019

Drukuj

Gruszkowo-jabłkowy dżem z imbirem

Artykuł dostępny

Gdy nadejdzie zima będzie bardzo przyjemni otwierać własnoręcznie przygotowane zaprawy. Konfitury swoją słodyczą przypomną nam letnie, słoneczne dni. Sierpień to czas na przetwory z malin, mirabelek, śliwek oraz pierwszych jabłek i gruszek. Do mojej spiżarni każdego roku prócz tradycyjnych konfitur trafiają tzw. eksperymenty, czyli dżemy i musy nieoczywiste, z dodatkami niekoniecznie kojarzącymi się ze słodyczami. W tym sezonie, pamiętając o zeszłorocznych przeziębieniach, postanowiłam sporządzić konfitury wzmacniające. Poza dobroczynnymi malinami są to dżemy doprawione imbirem. Korzeń ten rozgrzewa, wspomaga odporność, zwalcza infekcje. Stosowany jest na przeziębienie, schorzenia gardła oraz kaszel. Imbir ma również właściwości odchudzające, co jest jego dodatkową zaletą jako dodatku do słodkich przetworów. Doskonale łączy się z gruszkami i jabłkami tworząc przepyszną konfiturę.

r e k l a m a

W poniższym przepisie jednym z podstawowych składników jest cukier - u mnie 200 g. Niektórzy jednak stosują jego większą ilość, gdy są miłośnikami naprawdę słodkich dżemów. Idealna ilość zależy jednak od tego, jak kwaśne są jabłka i gruszki. Zatem przed wekowaniem trzeba koniecznie spróbować gruszkowo-jabłkowego dżemu, by dosłodzić go według swoich upodobań.


Czego potrzebujesz (na 1 l dżemu)?

Polecany artykuł

Przepis na prosty tort gruszkowy

  • 2 kg gruszek,
  • 4 jabłka,
  • 2 łyżki tartego imbiru,
  • cytryna,
  • 200 g cukru,
  • 2 łyżki agaru lub opakowanie żelfixu.


Jak to zrobić?

 

Gruszki i jabłka umyj, obierz i pozbaw gniazd nasiennych. Poszatkuj w drobną kostkę i wymieszaj z sokiem z cytryny.

 

Na patelni podsmaż owoce do miękkości na wolnym ogniu. Gdy puszczą sok dodaj otartą skórkę z cytryny, przetarty na tarce imbir oraz cukier.

 

Owoce podduś aż odparuje część płynu i zaczną się rozpadać. Konfiturę możesz zmiksować lub pozostawić kawałki owoców. Dodaj agar lub żelfix i zagotuj.

 

Wrzący dżem przełóż do wyparzonych słoików. Zawekuj.

Polecane dla Ciebie:

article icon

Podwyżka rzędu 14 zł/h dla lek. weterynarii to recepta na ASF?

Czytaj

Czytaj artykuły w naszej aplikacji!

Aplikacja TAP jest już dostępna

r e k l a m a

Komentarze (?)

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii

Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody