
Mniej loch, ale wieprzowiny tyle samo
W ciągu ostatnich 20 lat Unia Europejska straciła jedną trzecią loch – alarmuje portal pig333.com, powołując się na dane Eurostatu. W 2004 roku w całej Unii było ponad 15 mln loch. W 2024 roku zostało już tylko 10,15 mln sztuk. To oznacza spadek o 4,8 mln samic hodowlanych, czyli aż o 32%.
Zobacz też: Danish Crown ubija o 12% mniej świń. Hodowcy wybierają konkurencję
Paradoksalnie, mimo tego ogromnego ubytku, unijna produkcja wieprzowiny prawie się nie zmieniła. W 2004 r. kraje członkowskie wyprodukowały 21,1 mln ton wieprzowiny, a w ubiegłym roku – 21,04 mln ton. Jak to możliwe? Hodowcy produkują dziś więcej mięsa z mniejszej liczby loch dzięki postępowi w genetyce, lepszym paszom i specjalizacji produkcji.
W których krajach liczba loch spadła najbardziej?
Największe spadki pogłowia w UE dotknęły Niemcy, Francję i Polskę. I to właśnie Polska traci lochy najszybciej. Jak podaje pig333.comm jeszcze w 21 lat temu mieliśmy 1,65 mln loch. Dziś zostało ich tylko 600 tys. sztuk – to aż o 63% mniej.
W Niemczech pogłowie samic hodowlanych spadło o 43% – z 2,47 mln do 1,39 mln sztuk. We Francji – o 36%, z 1,29 mln do 830 tys. głów. Mniejsze, ale tez zauważalne spadki odnotowano w Danii (-17%) i Holandii (-30%).
Hiszpania idzie w przeciwną stronę
Na tym tle wyróżnia się Hiszpania. W ciągu 20 lat liczba loch tam nie spadła, tylko nieznacznie wzrosła – z 2,606 mln do 2,611 mln sztuk. Co więcej, Hiszpanie znacznie zwiększyli produkcję wieprzowiny – z 3,08 mln ton w 2004 roku do prawie 5 mln ton w 2024 r. Dzięki temu Hiszpania już od 2021 r. jest największym producentem wieprzowiny w całej Unii.
Na podst. pig333.com, Eurostat