Giełda niemiecka stoi, a jakie ceny tuczników w Polsce?
Na niemieckiej giełdzie VEZG cena tuczników stoi na poziomie 1,7 euro/kg. W przeliczeniu na złotówki przy dzisiejszym kursie euro to 7,24 zł/kg.
- Niestety dużo nam brakuje do tego, żeby osiągnąć pułap ceny niemieckiej na rynku polskim. Jeżeli chodzi o WBC nieosiągalne jest to 7,20 zł/kg, ponieważ występuje dzisiaj cena, która się waha między 6,8 a 6,95 zł/kg za klasę E, natomiast żywa waga to 5,45 a 5,50 zł/kg – tłumaczy Wojciech Styburski. Wiele osób może zastanawiać się skąd tak duża różnica w cenach w kraju i za Odrą.
- Zakłady tłumaczą się nadpodażą. Jest dużo świń na rynku, ale jeszcze więcej taniego mięsa, które wjeżdża z zagranicy. Przyjeżdża mięso z Zachodu i są to elementy po rozbiorze, które wjeżdżają i zalewają polski rynek przetwórczy – tłumaczy Styburski.
Jakie prognozy na rynku świń?
Zwykle rolnicy mogli liczyć na podwyżki przed okresem Świąt Bożego Narodzenia. Czy tak będzie w tym roku?
- W najbliższych dwóch tygodniach zakłady planują obniżki. Zakłady za wszelką cenę próbują jeszcze zbić o kolejne 5 do 15 groszy cenę WBC, uzasadniając to właśnie brakiem zejścia mięsa z magazynów i jakby niekonkurencyjnym kosztem czy ceną właśnie tego mięsa w stosunku do tych elementów, które wjeżdżają z zagranicy. Czyli przed nami obniżki – ostrzega Styburski.
Jaka opłacalność produkcji tucznika przy takich cenach?
Opłacalność produkcji, jeśli jeszcze o niej możemy mówić, jest bardzo niska, bądź bliska zeru. Jak wygląda to z perspektywy producentów, którzy są zrzeszeni w Agrointegracji?
- Koszt produkcji warchlaka na poziomie 240 do 252 zł za sztukę za 30 kg. Jeżeli chodzi o cykl zamknięty, to dzisiaj jeszcze nam zostaje z 60 do 90 zł do podziału dla dwóch uczestników, czyli dla producenta prosiąt i dla producenta tuczników. To daje jakieś pokrycie, można by powiedzieć, kosztów, natomiast nie pokrywa to już zwrotu z inwestycji i kosztów finansowych związanych z utrzymaniem produkcji czy z rozwojem produkcji. To już ten poziom, który praktycznie ledwo co pokrywa koszty funkcjonowania gospodarstwa - mówi Styburski.
Jakie ceny prosiąt?
Jak zaznacza Wojciech Styburski ceny prosiąt wynoszą od 260 do 305-310 zł szt., czyli są już bardzo bliskie kosztom produkcji. To ceny za warchlaki krajowe i zagraniczne, o dobrym statusie zdrowotnym.
- Bardzo duże ciśnienie ze strony zakładów w kierunku tych obniżek. Oczywiście nie poddaliśmy się w tym tygodniu i na giełdzie Agrointegracji, te obniżki są na razie niezauważalne, ale widzimy też perspektywę eksportową, z kolei nie na Zachód, ale na Skandynawię. I tutaj dopatrujemy się trochę rozluźnienia rynku – mówi Wojciech Styburski.
Zobacz ceny z dzisiejszej sondy top agrar Polska z kilkunastu zakładów.
O opłacalności produkcji na rynku świń będziemy rozmawiać również podczas X Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu 27 listopada na sesji świnie. Zapisz się już dziś!

