
Kiła kapusty to choroba o znaczeniu strategicznym dla rzepaku. Jej pojawienie na polu powoduje, że trzeba zmienić całkowicie podejście do uprawy tej rośliny oleistej: dodatkowo czyścić maszyny, czy wybierać zupełnie inne odmiany, nawet zrezygnować z uprawy na konkretnym polu.
Szkody zależne od sytuacji
Przy dużym nasileniu sprawcy choroby i w sprzyjających infekcji warunkach, rośliny zamierają, co szczególnie widoczne jest po zimie. Powoduje to ubytki roślin, a takie przerzedzenie wykorzystują liczne gatunki chwastów, zastępując roślinę uprawną. W skrajnych przypadkach porażony rzepak na wiosnę trzeba zlikwidować.
Niekiedy rośliny mogą wytworzyć wtórny system korzeniowy, choć funkcjonujący słabiej i można uratować część plonu. Warunkiem jest w tym przypadku odpowiednia wilgotność gleby i dolistnie aplikowanie składników pokarmowych.
Problem ponadregionalny
To, że o kile mniej się mówi, nie jest efektem mniejszego jej znaczenia. Analiza wielu setek próbek gleby przy użyciu biotestów i metod biologii molekularnej, ...