Atak śmietki kapuścianej - kiedy zagraża uprawom?
W powiecie płockim oraz szamotulskim zasygnalizowano obecność śmietki kapuścianej, co ważniejsze został również przekroczony próg szkodliwości: 1 muchówka/osobnik dorosły w naczyniu w ciągu 3 dni. Ilość ta oznacza potrzebę wykonania zabiegu.
Śmietka kapuściana sprawia największe zagrożenie, w momencie złożenia jaj przez muchówki, kiedy to rzepak jest w fazie liścieni, a więc w BBCH 10-12. Larwy mogą uszkadzać siewki jesczez, zanim pojawią się pierwsze liście.
Niestety rozwiązaniem nie są zaprawy, ponieważ muchówka nie pobierze z liści substancji przed złożeniem jaj, a larwy żerują w korzeniach, zaprawa w tym miejscu ma bardzo małe stężenie.
Termin oprysku na śmietkę i monitoring
Oprysk na śmietkę można wykonać w fazie od dwóch do sześciu liści właściwych, BBCH 12-16. najlepiej, jeżeli trafi się z zabiegiem przed złożeniem jaj.
Monitorowanie nalotów śmietki, jest kluczowe w ochronie rzepaku przed tym szkodnikiem, mamy kilka możliwości:
- Żółte naczynia i tablice lepowe
- Pułapki feromonowe
Zobacz także: Pchełki, śmietka i mszyce w uprawie rzepaku. Jak sobie z nimi poradzić, czym pryskać?
Insektycydy nalistne na śmietkę
Do oprysków nalistnych w rzepaku na śmietkę mamy do dyspozycji:
Deltametryna:
- Delmetros 100 SC
- Koron 100 SC
- Pilgro 100 SC
Acetamipryd:
- Apis 200 SE
- Los Ovados 200 SE
Acetamiprys + lambdacyhalotryna:
- Inazuma 130 WG
- Nepal 130 WG
Śmietka w rolnictwie ekologicznym
Jeżeli uprawiamy rzepak w systemie rolnictwa ekologicznego, można zastosować preparat DeliaStop, który służy do higienizacji środowiska korzeni roślin kapustowatych, które są narażone na żerowanie larw śmietki kapuścianej (Delia radicum) i innych gatunków z rodzaju Delia.
Bakterie zawarte w preparacie wspomagają rozwój prawidłowej mikroflory na korzeniach, łodygach i liściach roślin kapustowatych, wspomagają procesy regeneracji po wystąpieniu czynnika stresowego oraz stymulują prawidłowy rozwój roślin.
Patrycja Bernat
Fot: Maciej Bromirski Lekarz Roślin Pracownik Firmy Procam Polska Sp. Z O.o
