StoryEditor

Ulga w podatku przy oczyszczalni ścieków

Pytanie: Złożyłem wniosek do gminy o umorzenie podatku w związku z budową oczyszczalni ścieków. Czy gmina może mi odmówić?
01.06.2017., 11:06h

Odpowiedź: Zgodnie z treścią art. 13 ust. 1 ustawy z z 15 listopada 1984 r. o podatku rolnym (t.j. DzU z 2013 r., poz. 1381 ze zm.), podatnikom podatku rolnego przysługuje ulga inwestycyjna z tytułu wydatków poniesionych, m.in. na budowę lub modernizację budynków inwentarskich służących do chowu, hodowli i utrzymywania zwierząt gospodarskich oraz obiektów służących ochronie środowiska.

Ulga ta przyznawana jest po zakończeniu inwestycji i polega na odliczeniu od należnego podatku rolnego od gruntów położonych na terenie gminy, w której została dokonana inwestycja − w wysokości 25% udokumentowanych rachunkami nakładów inwestycyjnych. Kwota ulgi inwestycyjnej jest odliczana z urzędu w decyzji ustalającej wysokość zobowiązania podatkowego.

Podatnicy obowiązani do składania deklaracji na podatek rolny odliczają, określoną w decyzji w sprawie ulgi inwestycyjnej, kwotę przyznanej ulgi od należnego podatku rolnego. Ulga, o której mowa, przyznawana jest na wniosek podatnika. Oznacza to, że organ podatkowy bez odpowiedniego wniosku nie rozliczy jej w podatku należnym. Z pytania nie wynika, by przeprowadzona inwestycja nie podlegała przepisom art. 13 usta...

Pozostało 21% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
03. listopad 2026 22:39