StoryEditor

Umowa dzierżawy przy egzekucji

Pytanie: Jestem dzierżawcą nieruchomości, do której jest prowadzona egzekucja.
20.08.2014., 10:08h

Moja dzierżawa jest zawarta na pięć lat, z datą pewną, ale nie jest ujawniona w księdze wieczystej. Czy po egzekucji moja umowa dalej będzie ważna?

Odpowiedź: Art. 678 oraz 694 kodeksu cywilnego ustanawiają zasadę, zgodnie z którą nabywca przedmiotu najmu czy dzierżawy wstępuje w prawa i obowiązki dotychczasowego właściciela w przypadku zbycia tego przedmiotu (np. nieruchomości). Zasady te zostały przeniesione również do przepisów regulujących przebieg egzekucji z nieruchomości. Oznacza to, że egzekucja z nieruchomości nie pozbawia dzierżawcy prawa do korzystania z jej przedmiotu.

Jeśli zatem w drodze egzekucji nieruchomość (lub całe gospodarstwo) zostanie sprzedane w drodze licytacji, zgodnie z treścią art. 1002 kodeksu postępowania cywilnego, z chwilą uprawomocnienia się postanowienia o przysądzeniu własności nabywca wstępuje w prawa i obowiązki dłużnika wynikające ze stosunku najmu i dzierżawy stosownie do przepisów prawa normujących te stosunki w przypadku zbycia rzeczy wynajętej lub wydzierżawionej. Wstąpienie to następuje z mocy prawa i nie jest konieczne w związku z tym zawarcie żadnej dodatkowej umowy.

Strony mogą oczywiści zmienić dotychczasową umowę, mogą również zmienić aneksem oznaczenie stron. Istotne jest, że ani zajęcie nieruchomości, ani ustanowienie zarządu w trakcie trwania egzekucji nie wywołują żadnych zmian w odniesieniu do umów najmu lub dzierżawy obowiązujących w chwili jej wszczęcia bądź ustanowienia zarządu.

©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 06:17