StoryEditor

Czy transakcja barterowa podlega VAT?

Czytelnik zastanawia się, czy opodatkowaniu VAT podlegają czynności wykonywane przez strony umowy barterowej? Jakie obowiązują regulacje w naszym kraju w tym zakresie?

Roman Włodarz
01.08.2025., 10:00h

Pytanie Czytelnika: Jestem vatowcem i grunty role wydzierżawiam miejscowemu rolnikowi, także czynnemu podatnikowi VAT, z którym rozliczam się w naturze. Czynsz dzierżawny jest rozliczany usługą kombajnowania zbóż. Ponieważ wartość usługi przekracza wartość czynszu, różnicę z mojej strony rozliczam w formie zboża. Czy taka transakcja podlega VAT?

Odpowiedź Eksperta: umowa barterowa

Sama umowa barterowa nie podlega VAT, natomiast opodatkowaniu VAT podlegają czynności wykonywane przez strony umowy. Otrzymywane w ramach barteru towary i usługi stanowią formę odpłatności za dostarczane towary lub świadczone usługi. A zatem czynności wykonywane przez strony transakcji barterowej uznać należy za odpłatne dostawy towarów oraz odpłatnie świadczone usługi.

W omawianym przypadku obie strony są podatnikami VAT, zatem czynności obu stron będą opodatkowane. Podstawę opodatkowania ustala się zgodnie z art. 29, ust. 3 ustawy o VAT. Jeżeli należność określona jest w naturze, podstawą opodatkowania jest wartość świadczenia, obliczona na podstawie przeciętnych cen stosowanych w danej miejscowości lub na danym rynku w dniu wykonania świadczenia, pomniejszony...

Pozostało 50% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
©℗ Materiał chroniony prawem autorskim - wszelkie prawa zastrzeżone.
Dalsze rozpowszechnianie artykułu za zgodą wydawcy AgroHorti Media Sp. z o.o.
KUP LICENCJĘ
Roman WłodarzRoman Włodarz
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
07. listopad 2026 08:40