Zdolność kiełkowania
Pszenica, o ile przechowywana jest w suchych warunkach, utrzymuje przyzwoitą zdolność kiełkowania nawet przez 3 lata. Jednak trzeba pamiętać, że na tę cechę może negatywnie wpływać zaprawa nasienna oraz pleśnienie. Dlatego zanim wyznaczy się normę, warto sprawdzić siłę kiełkowania.
Można próbkę oddać do laboratorium i odpłatnie przebadać nasiona. Jeśli jednak nam się spieszy, to można w domowym laboratorium samemu sprawdzić kiełkowanie. W tym celu w płaskim pojemniku, np. w kuwecie rozkładamy 3–4 warstwy ręcznika papierowego i lekko nasączamy go wodą.
Następnie układamy w 10 rzędach po 10 losowo wybranych z próbki ziarniaków.
Zobacz także: Uprawa jarych roślin jako ozimych? Nowe kierunki w uprawie i wiele korzyści
W kolejnym kroku przykrywamy ziarniaki 2–3 warstwami ręcznika i składamy w harmonijkę. W ten sposób najlepiej przygotować co najmniej 3 powtórzenia.
Całość wkładamy do kuwety i nalewamy na jej dno nieco wody. Po 3–5 dniach w temperaturze pokojowej ziarniaki powinny kiełkować.
Możemy wówczas policzyć procent kiełkowania. Można wartość tę użyć w jednej z metod obliczania normy siewu. Można też obliczyć normę w prosty, choć mało doskonały sposób, poprzez pomnożenie obsady w szt./m2 przez MTZ, a wynik tego podzielić przez uzyskaną siłę kiełkowania. Wynik uzyskamy w kg/ha.
Ten artykuł pochodzi z wydania Top agrar Polska 11/2025
czytaj więcej
