StoryEditor

Jaką odmianę pszenżyta wybrać do produkcji na paszę, a jaką do bioetanolu?

Pszenżyto to nie tylko zboże paszowe, a jego potencjał wykorzystywany jest również w przemyśle bioenergetycznym do produkcji bioetanolu oraz w mniejszym stopniu do wypieków. Na jaką odmianę pszenżyta postawić w tym roku?

Karolina Madajska,COBORU Słupia Wielka
06.09.2025., 10:00h

Gdzie uprawia się najwięcej pszenżyta? 

Polska jest największym producentem pszenżyta ozimego w UE i jednym z liderów światowych (32% globalnej produkcji). Jednak areał jego uprawy spadł w porównaniu 2024 r. z 2023 r. o 45 tys. ha i było to wg GUS 1 092 051 ha. Mimo to gatunek w zasiewach zbóż ozimych zajmuje drugie miejsce – zaraz po pszenicy.

Najwięcej pszenżyta uprawia się w woj. wielkopolskim (180 tys. ha), niewiele mniej w mazowieckim (179 tys. ha) oraz w łódzkim (121 tys. ha), a najmniej w woj. małopolskim (12 tys. ha).

Według danych PIORiN w 2024 r. powierzchnia zakwalifikowanych plantacji nasiennych pszenżyta ozimego wyniosła 10,1 tys. ha i była ona mniejsza niż w latach ubiegłych.

Największy udział w produkcji nasiennej miały odmiany:

  • Tadeus (16%),
  • Tributo (13%),
  • Belcanto (9%),
  • Meloman (4,6%),
  • Rotondo (4,6%)
  • i SU Atletus (4,5%).

Nowe odmiany pszenżyta

W roku 2025 do Krajowego rejestru (KR) wpisano cztery odmiany:

  • Trimobe,
  • RGT Comebac,
  • Rugiro,
  • Provato.

Pochodzą one z zagranicznych ośrodków hodowlany...

Pozostało 79% tekstu
Ten artykuł jest dostępny dla zalogowanych użytkowników.
Zaloguj się, by czytać dalej.
Jeśli nie masz jeszcze konta na naszym portalu, zarejestruj się bezpłatnie i czytaj artykuły dla zalogowanych użytkowników.
Karolina Madajska,COBORU Słupia WielkaKarolina Madajska,COBORU Słupia Wielka
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 02:33