Pszenica durum - areał uprawy i odmiany
Pszenica ta, nazywana często durum (od łacińskiej nazwy gatunku – Triticum durum) lub makaronową albo semoliną – jest surowcem do produkcji makaronów. Jest jeszcze na tyle rzadko u nas uprawiana, że nie ma jej jako odrębnego gatunku w wykazach ARiMR. Nie ma zatem oficjalnych i sprawdzonych danych o powierzchni jej zasiewów w Polsce. Eksperci szacują, że może to być to ok. 2,5 tys. ha.
Zobacz także: Zabieg na chwasty jednoliścienne. Co zamiast flufenacetu?
Mamy za to zarejestrowane odmiany w KR:
- Ceres,
- SM Eris,
- SM Metis
- i SM Tetyda.
Wymagania uprawowe pszenicy twardej
Jest to gatunek, który można śmiało nazwać śródziemnomorskim. Wymaga opadów tuż po siewie i w fazie krzewienia, nagromadzenia wody w glebie w tym czasie, a następnie suchego lata. Czynnikiem limitującym jej plony jest temperatura – nie tylko mrozy, ale także upały. Do kiełkowania i krzewienia wymaga 2–3°C, 15°C do kwitnienia i 20°C do dojrzewania. Z badań naukowców z Włoch i z USA wynika, że w miarę zmian klimatu p...
