StoryEditor

Uprawa pszenicy durum w Polsce. Jakie ma wymagania?

Pszenica twarda to zupełnie inny gatunek niż powszechnie uprawiana u nas pszenica zwyczajna. Różni się nie tylko genetycznie i jakością ziarna, ale także wymaganiami klimatycznymi. Czy można ją z powodzeniem uprawiać w Polsce?

05.09.2025., 19:00h

Pszenica durum - areał uprawy i odmiany

Pszenica ta, nazywana często durum (od łacińskiej nazwy gatunku – Triticum durum) lub makaronową albo semoliną – jest surowcem do produkcji makaronów. Jest jeszcze na tyle rzadko u nas uprawiana, że nie ma jej jako odrębnego gatunku w wykazach ARiMR. Nie ma zatem oficjalnych i sprawdzonych danych o powierzchni jej zasiewów w Polsce. Eksperci szacują, że może to być to ok. 2,5 tys. ha.

Zobacz także: Zabieg na chwasty jednoliścienne. Co zamiast flufenacetu?

Mamy za to zarejestrowane odmiany w KR:

  • Ceres,
  • SM Eris,
  • SM Metis
  • i SM Tetyda.

Wymagania uprawowe pszenicy twardej

Jest to gatunek, który można śmiało nazwać śródziemnomorskim. Wymaga opadów tuż po siewie i w fazie krzewienia, nagromadzenia wody w glebie w tym czasie, a następnie suchego lata. Czynnikiem limitującym jej plony jest temperatura – nie tylko mrozy, ale także upały. Do kiełkowania i krzewienia wymaga 2–3°C, 15°C do kwitnienia i 20°C do dojrzewania. Z badań naukowców z Włoch i z USA wynika, że w miarę zmian klimatu p...

Pozostało 90% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 12:20