StoryEditor

Sporysz w uprawie i paszy - jaki ma wpływ na zwierzęta i jak się przed nim ustrzec?

Sporysz, czyli pasożytniczy grzyb kojarzony jest przede wszystkim z uprawą zbóż. Jednak jego działanie, dalekie jest od pożądanego. Jak działa na organizm?

01.06.2025., 20:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Sporysz - co to jest  jak działa na organizm? 
  • Sporysz w paszy i żywności
  • Co sprzyja występowaniu?
  • Toksyczny sporysz - nowe normy
  • Czy sporysz jest halucynogenny? I co wspólnego ma z LSD?

Sporysz - co to jest  jak działa na organizm? 

Sporysz to grzyb pasożytniczy– Claviceps purpurea – który zimuje w glebie, a następnie może przedostać się na kłosy zboża. Sporysz istnieje od wieków, dziś jednak spotykany jest głównie w uprawie żyta oraz pszenżyta, gdzie tworzy na nich charakterystyczne purpurowo-czarne rożki (przetrwalniki).

Przetrwalniki te zawierają wysoce toksyczną mieszankę aż 50 alkaloidów. W momencie, kiedy toksyny te nie ulegną degradacji, mogą spowodować poważne zatrucie.

Sporysz w paszy i żywności

Sporysz przez zawartość toksyn jest niebezpieczny dla zawierząt jeżeli będzie podany w paszy, a także dla ludzi. Istnieją jednak środki bezpieczeństwa. 

Po pierwsze - dobór odpowiedniej odmiany. Warto postawić na kwalifikowany materiał siewny z pewnego źródła. 

Ważna jest również agrotechnika, jak przyorywanie resztek pożniwnych, czy stosowanie odpowiedniego i prawidłowego płodozmianu, aby ograniczyć cykl rozwojowy grzyba. 

Zobacz także: Jak wybrać odmianę jęczmienia ozimego?

Co sprzyja występowaniu?

Występowaniu tego pasożyta sprzyjają przede wszystkim ciepłe i wilgotne warunki pogodowe w czasie kwitnienia zbóż, a także samosiewy, czy rośliny, które rosną w pobliżu uprawy.  Kolejnym aspektem jest niewłaściwa agrotechnika:

  • zła gęstość siewu,
  • przenawożenie azotem,
  • zły rozstaw rzędów.

Toksyczny sporysz - nowe normy

W całej Unii Europejskiej od 2025 roku obowiązują nowe maksymalnego poziomy toksyn dla sporyszu.

  • W zbożach paszowych dopuszcza się do 1 g sporyszu na kg ziarna, co odpowiada 0,1 procent masy.
  • W przypadku spożycia przez ludzi, dla żyta poziom został obniżony do 0,02 procent – lub 0,2 g/kg.
  • 0,2 g/kg dla pszenicy.
  • W przypadku mąki żytniej dozwolona ilość zostanie zmniejszona z 500 do 250 mikrogramów na kilogramopakowanie latem 2028 roku.

Czy sporysz jest halucynogenny? I co wspólnego ma z LSD?

Według literatury, sporysz jest grzybem trującym oraz halucynogennym. Informacje na ten temat ulokowane są z różnych okresów historycznych oraz regionów. 

W dawnych czasach dochodziło do zatruć np. w przypadku zjedzenia chleba upieczonego z mąki żytniej, pochodzącej z porażonych ziarniaków żyta.

- Zatrucie sporyszem prowadziło wielokrotnie do masowych halucynacji czy zgonów. Przykładem może być zatrucie w 994 r. w Akwitanii, gdzie zmarło ponad 40 tysięcy osób. Istnieje też podejrzenie, że opętanie czarownic z Salem pod koniec XVII w. mogło być również spowodowane zatruciem sporyszem. W II połowie XX wieku we Francji ponad 230 mieszkańców zatruło się pieczywem zawierającym sporysz - podaje SGS. 

A dziś, jak również podaje SGS  wykorzystuje się sporysz do produkcji LSD – najbardziej aktywnego środka halucynogennego. 

image

Plamy na liściach - choroba czy niedobory? Jak prawidłowo rozpoznać objawy

Patrycja Bernat

Fot: Canva

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 11:49