Choć niektóre poniższe zasady z poradnika wydają się nierealne do wprowadzenia oraz bardzo kosztowne, to jednak są obowiązkowe. Sprawdzamy czy niezastosowanie się do nich może skutkować decyzją odmowną w przypadku ubiegania się o odszkodowanie za wybite stado w przypadku pojawienia się pryszczycy. Jest to prawodpodobne, bowiem podobne zasady obowiązują w przypadku trzody chlewnej i drobiu oraz innych chorób zakaźnych takich jak ASF czy grypa ptaków.
Poradnik ma 21 stron, część dotycząca zasad, które należy wprowadzić zaczyna się od str. 7. Cały poradnik możesz pobrać TUTAJ.
Zasady bioasekuracji w gospodarstwie
- Gospodarstwo powinno być podzielone na strefy. Strefa produkcyjna powinna być odgrodzona od reszty gospodarstwa w taki sposób, aby niemożliwe było wejście osób postronnych, wejście oraz wyjście zwierząt.
- Należy rozłożyć maty do dezynfekcji lub zbudować niecki dezynfekcyjne. Maty dezynfekcyjne powinny mieć taką długość i szerokość, aby umożliwiały pełne odkażenie kół każdego pojazdu wjeżdżającego do strefy produkcji zwierzęcej.
- Obowiązkowe zastosowanie mat przed wejściami do budynków inwentarskich
- Maty powinny być stale nasączone środkiem dezynfekcyjnym
- Obowiązek założenia jednorazowej odzieży ochronnej (kombinezonu, rękawiczek oraz ochraniaczy na obuwie) przed wejściem
- Każde wejście do strefy produkcyjnej osoby spoza gospodarstwa lub wjazdu pojazdów do niej należy odnotować (kto, kiedy i po co wjechał, kiedy wyszedł). Taki rejestr można prowadzić w dowolny sposób (kalendarz książkowy, zeszyt, elektronicznie), pod warunkiem, że możliwe będzie odczytanie wszystkich odnotowanych informacji.
- żadne pojazdy nie powinny się w strefie produkcyjnej znajdować. Do strefy nie powinny np. wjeżdżać samochody właściciela czy maszyny rolnicze niesłużące do obsługi zwierząt.
- Samochody, które muszą wjechać do strefy produkcyjnej (odbiór mleka, zwierząt dowóz paszy, czy słomy) przed wjazdem do strefy produkcyjnej koła powinny być umyte wodą pod ciśnieniem, a następnie koła i podwozie należy spryskać roztworem środka do dezynfekcji. Po wykonaniu dezynfekcji należy odczekać przynajmniej 10 min
- O ile to możliwe, należy unikać wpuszczania takich pojazdów do strefy produkcyjnej – np. lekarz weterynarii może przynieść leki w podręcznej torbie. Małe padłe zwierzęta można do samochodu dostarczyć taczką, a odbiór mleka można zorganizować w sposób pozwalający na wypompowanie mleka ze schładzalnika bez konieczności wjazdu cysterny do strefy produkcyjnej – napisano w podręczniku.
- Zastosowanie skutecznej dezynfekcji (właściwy środek i stężenie cieczy roboczej, uzupełnianie środka na matach, powierzchnia dezynfekowana powinna być oczyszczona)
- Kwarantanna zwierząt. Każde kupione zwierzę przed dołączeniem do stada powinno być przez minimum 2 tygodnie, a optymalnie przez 21 dni po zakupie utrzymywane w osobnym pomieszczeniu i obsługiwane jako ostatnie
- Zgłaszanie podejrzanych objawów chorób
- Pasza powinna być świeża, pasze należy przechowywać 3-4 tyg. przed skarmieniem
- Składowane w gospodarstwie oraz w pobliżu gospodarstwa materiały paszowe należy zabezpieczyć przed dostępem zwierząt dzikich (w tym dzikiego ptactwa) oraz szkodników oraz osób postronnych
- Stosować deratyzację
- Porządek wokół budynków gospodarstwa, usunięcie śmieci, likwidacja krzaków i wykaszanie zbędnej roślinności (np. chwastów) uniemożliwi gnieżdżenie się gryzoni, które z zasady unikają otwartego terenu.
- utrudniać zakładanie gniazd ptakom wewnątrz i na budynkach inwentarskich, a założone gniazda należy w miarę możliwości likwidować w okresie jesienno-zimowym.
- W budynkach inwentarskich należy stosować siatki zabezpieczające okna i drzwi oraz zawieszać lepy na owady w środku.
- Zwierzęta wychodzące na pastwisko powinny być zabezpieczane repelentami, unikać wyprowadzania zwierząt na pastwiska rano oraz wieczorem, gdyż owady o tych porach dnia są najaktywniejsze.
- Ograniczyć na pastwisku kontakt ze zwierzętami z innych gospodarstw, jak również ze zwierzętami dzikimi.
- Pomieszczenie do przechowywania mleka powinno być zamykane oraz powinien być w nim dostęp do ciepłej i zimnej wody. W pomieszczeniu tym muszą znajdować się płyn do dezynfekcji sprzętu, powierzchni i zbiornika na mleko, a przed wejściem do budynku mata dezynfekcyjna
- Kierowca odbierający mleko od rolnika do mleczarni, jeśli musi wejść do pomieszczenia ze zbiornikiem na mleko, musi przed wejściem zdezynfekować obuwie i umyć ręce. Hodowca zaś powinien odnotować jego imię i nazwisko oraz datę i godzinę wejścia i wyjścia w rejestrze osób odwiedzających gospodarstwo.
Źródło: GIW
