StoryEditor

Kwasica: czynniki ryzyka, objawy, leczenie i konsekwencje dla krów

Kwasica wydaje się zaburzeniem dobrze poznanym. Ale to pozory. Jakie są jej objawy i leczenie? Jakie są konsekwencje pojawienia się choroby u wysoko wydajnych krów?
18.05.2024., 08:00h
Z tego artykułu dowiesz się:
  • Rodzaje kwasicy
  • Kwasica dobrze znana
  • Czynniki ryzyka
  • SARA – czy jest problemem?
  • Konsekwencje kwasicy
  • Kwasica jako skutek

Mamy w Polsce ponad 2 mln krów mlecznych, z czego 40% pod oceną. Ich wydajność przekroczyła 9 tys. kg mleka w laktacji. A rosnąca wydajność to wyższe ryzyko kwasicy – rozpoczął swoje wystąpienie prof. Zygmunt M. Kowalski, organizator krakowskiej konferencji "Krowa w pytaniach". Tegoroczna edycja była poświęcona właśnie kwasicy żwacza, zwanej też chorobą zawodową krów wysoko wydajnych.

Jaka kwasica?

Akademicko – podział kwasicy jest prosty:

  • ostra – gromadzenie się kwasu mlekowego w żwaczu – pH < 5,0 (5,2) i
  • podostra (SARA) – gromadzenie się krótkołańcuchowych kwasów tłuszczowych (LKT) pH < 5,6 (5,8).

Podobnie prosta jest jej definicja – zaburzenie dobrze znane, podostra kwasica żwacza (SARA) uważana jest za częste zaburzenie trawienne u krów wysoko wydajnych, które wpływa na ich produkcję, zdrowie i dobrostan.

– Problem jest spory – w zależności od źródła oraz metodologii badań choruje od 13 do ponad 35% krów w stadzie – mówił prof. Kowalski.

image
prof. Zygmunt M. Kowalski
Uni...
Pozostało 81% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Mira Wieczorek
Autor Artykułu:Mira Wieczorek
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
20. czerwiec 2024 14:41