Poważną epidemię tej choroby obserwowaliśmy w 2001 r. w Wielkiej Brytanii. W jej rezultacie zabito i poddano utylizacji, najczęściej spaleniu, 6 mln owiec, bydła i świń. Szacuje się, że pryszczyca kosztowała wówczas gospodarkę brytyjską ok. 8 mld funtów.
Należy podkreślić, że epidemia rozpoczęła się wówczas od świń, później rozprzestrzeniła się na krowy i owce. Zaraza doprowadziła do bankructwa tysiące brytyjskich farmerów. Niezwykle radykalne działania, które wprowadził rząd brytyjski, pozwoliły na opanowanie choroby w ciągu 8 miesięcy, od lutego do października 2001 r. W tym czasie wykryto i zlikwidowano tam 1199 ognisk choroby.
Na pryszczycę wrażliwych jest ok. 70 gatunków zwierząt. Poza świniami, bydłem, owcami i kozami wrażliwe są również wszystkie wolno żyjące gatunki, czyli np. sarny, jelenie, muflony, łosie.
Pryszczyca w natarciu
Niezwykle szybkie szerzenie się tej choroby wynika z olbrzymiej zaraźliwości wirusa i zdolności do zakażania wszystkich wrażliwych zwierząt. Źródłem zarazka są z...
