Dotychczas obowiązujące przepisy, nakładały na producentów bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus szereg trudnych i często kosztownych w praktyce sposobów postępowania.
Rozwiązania były równe restrykcjom przewidzianym dla bulw uznanych za zakażone, a nie tylko prawdopodobnie zakażone, jak:
- zastosowanie jako paszy po obróbce cieplnej,
- umieszczenie na specjalnym składowisku odpadów,
- spalenie,
- przemysłowe przetworzenie w wyspecjalizowanym zakładzie,
- przeznaczenie do konsumpcji po ugotowaniu na terenie gospodarstwa lub w zakładach zbiorowego żywienia,
- skarmianie zwierząt,
- zakopanie na polu czy wykorzystanie do produkcji biogazu.
Bakterioza ziemniaka - zmiana przepisów!
5 września br. opublikowano zmieniajace rozporządzenie w sparwie środków zwalczania Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum. Do poprzedniego rozporządzenia dodano nastepujące zmiany:
Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa może zatwierdzić jako inny sposób wykorzystania lub unieszkodliwiania bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone Clavibacter sepedonicus, o którym mowa w pkt 2 zdanie drugie lit. c załącznika V do rozporządzenia 2022/1194.
Nakaz przeznaczenia tych bulw do konsumpcji, jeżeli zostaną one:
- sprzedane przez podmiot prowadzący uprawę bulw ziemniaka do:
– podmiotu wpisanego do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych ze względu na magazynowanie, pakowanie, sortowanie lub przemieszczanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bulw ziemniaka
– podmiotu niewpisanego do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych prowadzącego sprzedaż detaliczną bulw ziemniaka przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców - dostarczone bezpośrednio z miejsca ich produkcji do podmiotu, o którym mowa w lit. a tiret pierwsze albo drugie.
Sprzedaż, o której mowa w pkt 1 lit. a, zostanie potwierdzona fakturą
Podmiot, o którym mowa w pkt 1 lit. a tiret pierwsze albo drugie:
- nie prowadzi sprzedaży poza punktem stałej lokalizacji
- nie prowadzi sprzedaży tych bulw ziemniaka w ramach umowy zawartej na odległość.
- zapewnia możliwość unieszkodliwienia resztek powstałych w wyniku magazynowania, pakowania, sortowania lub przemieszczania tych bulw ziemniaka w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzeniania się Clavibacter sepedonicus.”. § 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.
Produkcja ziemniaka w Polsce
Jak napisano w uzasadnieniu projektu, powierzchnia produkcji ziemniaka w Polsce wynosi 224 117 ha. Natomiast liczba podmiotów produkujących i dystrybuujących ziemniaki, zarejestrowanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa to ok. 39 tys.
Patrycja Bernat
Fot: Katarzyna Sierszeńska
