StoryEditor

Bakterioza pierścieniowa ziemniaka - nowe przepisy dotyczące sprzedaży bulw podejrzanych o zakażenie

Od 5 września 2025 r. obowiązują nowe przepisy umożliwiające sprzedaż bulw ziemniaka podejrzanych o zakażenie bakteriozą pierścieniową. Sprawdź warunki i zasady obrotu!

13.09.2025., 16:00h

Dotychczas obowiązujące przepisy, nakładały na producentów bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone bakterią Clavibacter sepedonicus szereg trudnych i często kosztownych w praktyce sposobów postępowania.

Rozwiązania były równe restrykcjom przewidzianym dla bulw uznanych za zakażone, a nie tylko prawdopodobnie zakażone, jak:

  • zastosowanie jako paszy po obróbce cieplnej,
  • umieszczenie na specjalnym składowisku odpadów,
  • spalenie,
  • przemysłowe przetworzenie w wyspecjalizowanym zakładzie,
  • przeznaczenie do konsumpcji po ugotowaniu na terenie gospodarstwa lub w zakładach zbiorowego żywienia,
  • skarmianie zwierząt,
  • zakopanie na polu czy wykorzystanie do produkcji biogazu.

Bakterioza ziemniaka - zmiana przepisów! 

5 września br. opublikowano zmieniajace rozporządzenie w sparwie środków zwalczania Clavibacter sepedonicus oraz Ralstonia solanacearum. Do poprzedniego rozporządzenia dodano nastepujące zmiany:

Wojewódzki inspektor ochrony roślin i nasiennictwa może zatwierdzić jako inny sposób wykorzystania lub unieszkodliwiania bulw ziemniaka uznanych za prawdopodobnie zakażone Clavibacter sepedonicus, o którym mowa w pkt 2 zdanie drugie lit. c załącznika V do rozporządzenia 2022/1194. 

Nakaz przeznaczenia tych bulw do konsumpcji, jeżeli zostaną one:

  • sprzedane przez podmiot prowadzący uprawę bulw ziemniaka do:
    – podmiotu wpisanego do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych ze względu na magazynowanie, pakowanie, sortowanie lub przemieszczanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej bulw ziemniaka
    – podmiotu niewpisanego do urzędowego rejestru podmiotów profesjonalnych prowadzącego sprzedaż detaliczną bulw ziemniaka przeznaczonych do konsumpcji na potrzeby własne odbiorców
  • dostarczone bezpośrednio z miejsca ich produkcji do podmiotu, o którym mowa w lit. a tiret pierwsze albo drugie. 

Zobacz także; Likwidacja dopłat za bakteriozę pierścieniową. Producenci ziemniaka pozostawieni sami sobie

Sprzedaż, o której mowa w pkt 1 lit. a, zostanie potwierdzona fakturą

Podmiot, o którym mowa w pkt 1 lit. a tiret pierwsze albo drugie:

  • nie prowadzi sprzedaży poza punktem stałej lokalizacji
  • nie prowadzi sprzedaży tych bulw ziemniaka w ramach umowy zawartej na odległość.
  • zapewnia możliwość unieszkodliwienia resztek powstałych w wyniku magazynowania, pakowania, sortowania lub przemieszczania tych bulw ziemniaka w sposób wykluczający ryzyko rozprzestrzeniania się Clavibacter sepedonicus.”. § 2. Rozporządzenie wchodzi w życie po upływie 7 dni od dnia ogłoszenia.

Produkcja ziemniaka w Polsce

Jak napisano w uzasadnieniu projektu, powierzchnia produkcji ziemniaka w Polsce wynosi 224 117 ha. Natomiast liczba podmiotów produkujących i dystrybuujących ziemniaki, zarejestrowanych przez Państwową Inspekcję Ochrony Roślin i Nasiennictwa to ok. 39 tys.

image

Bakterioza pierścieniowa ziemniaków. Zmiany w przepisach!

Patrycja Bernat

Fot: Katarzyna Sierszeńska

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
05. grudzień 2025 00:45