StoryEditor

Bataty czyli słodkie ziemniaki - jak je uprawiać?

Batat, patat czy słodki ziemniak, to warzywo, które szturmem weszło na nasze stoły już ponad 20 lat temu. Mało kto wie, że to roślina spokrewniona z... powojem.

18.08.2025., 10:00h

Zielona łodyga batata, czyli rośliny, która botanicznie nazywa się wilec ziemniaczany (Ipomoea batatas) może sięgać nawet 5 m długości. Podobnie jak powój ma tendencję do pokładania się na glebie, ale gdy tylko napotka podpory, wspina się po nich w kierunku światła. To bardzo stara roślina uprawna tropików. Podobnie jak w przypadku kukurydzy czy pszenicy nie jest znana jej dzika forma. Długa łodyga tej rośliny ma zdolność do ukorzeniania się w węzłach. Wykorzystywane jest to do produkcji sadzonek wegetatywnych, choć rozmnażanie przez bulwy korzeniowe jest równie popularne.

Głównie skrobia

Częścią użytkową batata nie jest bulwa, jak w przypadku ziemniaka, ale bulwa korzeniowa. Zawiera ona dużo skrobi, nawet powyżej 20% świeżej masy i ok. 3% cukrów rozpuszczalnych. Stąd słodkawy smak i nazwa tego warzywa.

Jako warzywo typowo energetyczne jest on jednym z ważniejszych w rejonach jego uprawy. Oprócz węglowodanów zawiera także nieco tłuszczów, witaminy (rozpuszczalne w tłuszczach oraz C) i składniki mineralne, jak wapń, ...

Pozostało 74% tekstu
Ten artykuł jest dostępny tylko dla Prenumeratorów
Zyskaj dostęp do wszystkich treści Premium i e-wydań z Prenumeratą Cyfrową lub Drukowaną. Wybierz pakiet dla siebie i korzystaj tak, jak lubisz.
Masz Prenumeratę top agrar Polska, ale nie wiesz, jak dodać numer klienta na portalu?Kliknij tu, przygotowaliśmy dla Ciebie instrukcję rejestracji.
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 15:51