StoryEditor

Jak dbać o glebę, aby nie doprowadzić do degradacji?

Jak ją uprawiać, aby jej nie degradować? Jak poprawiać jej kondycję, strukturę, jak wzbogać ją w próchnicę, która jest najważniejszym magazynem wody glebowej? Oto kilka podpowiedzi, które sprawdzą się w każdym gospodarstwie.
08.03.2024., 08:00h

Żyzność gleby to pojęcie, które nieustannie przewija się w rozmowach między rolnikami, doradcami oraz pracownikami naukowymi. Czym tak naprawdę jest żyzność gleby? Od czego zależy i jak ją poprawić? Jak o nią dbać i jak gromadzić w glebie wodę łatwo dostępną dla roślin?

Właśnie o tych zagadnieniach dyskutowaliśmy podczas debaty podsumowującej sesję Uprawa i technika I podczas naszego ubiegłorocznego VIII Forum Rolników i Agrobiznesu w Poznaniu. W naszej debacie udział wzięli prelegenci sesji, tj. prof. Hansgeorg Schönberger z niezależnej firmy doradczej N.U. Agrar, prof. Bartłomiej Glina z Katedry Gleboznawstwa z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu i rolnik Wiesław Skop, który gospodaruje w okolicach Złotoryi. Więcej o gospodarstwie pana Wiesława i jego sposobie na utrzymanie żyzności gleby przeczytacie na str. 42.

Zobacz także: Rynek ziemniaków w Polsce – Ukraina będzie mogła eksportować do UE?

Struktura gleby to podstawa

Ogromne znaczenie w żyznych glebach ma ich struktura. To ona w największej mierze decyduje o warunkach powietrzno-wodnych gleby i rozwoju rośliny uprawnej w całym okresie wegetacyjnym. W uprawie ziemniaków ma kluczowe znaczenie przez cały sezon wegetacyjny. Gleba o dobrej strukturze pozwala uformować redliny o idealnym kształcie. W takich redlinach gromadzi się o wiele więcej wody, co przekłada się na plon. Dobra struktura gleby utrzymuje się w redlinach do zbioru, co znacząco ułatwia wykopki.

Podstawą do budowania struktury gruzełkowej jest próchnica i materia organiczna, którą trzeba dostarczać do gleby. – Ubogie płodozmiany i do tego orka sprawiają, że ubywa próchnicy w glebie – twierdzi Wiesław Skop. Dlatego rolnik od 20 lat stosuje uproszczone systemy uprawy. Dużą rolę w jego gospodarstwie odgrywają międzyplony. Źródłem materii organicznej jest także słoma, która zawsze pozostaje na polu. W regionie, gdzie gospodaruje rolnik, skałą macierzystą jest gruby żwir, w głębszych warstwach nie ma gliny i iłu, które zatrzymują wodę.

image

Technika, Ziemniaki 1/2024, gleba, jak dbać o glebę, struktura gleby, poplony, żyznaość gleby, Wiesław Skop, rzepak z roślinami towarzyszącymi, rosliny polonowe

FOTO:

– Na polach pana Wiesława byłem w 2022 roku, mają one piękną strukturę agregatową. Nie ma tam problemów z zastoiskami wodnymi, czy spływaniem wody opadowej. Ta gleba jest jak gąbka, która chłonie wodę – mówił prof. Bartłomiej Glina, kolejny z uczestników naszej dyskusji. Stosunkowo lekka gleba z niewielką zawartością materiałów ilastych, zawiera obecnie nawet 4% materii organicznej. Jeśli przeliczy się to na próchnicę, daje to zawartość 2,7%. To bardzo dobry wynik.

image

Technika, Ziemniaki 1/2024, gleba, jak dbać o glebę, struktura gleby, poplony, żyznaość gleby, prof Bartłomiej Glina

FOTO:

Woda z gleby dostępna dla roślin

Wszyscy uczestnicy naszej debaty zgodnie twierdzą, że właśnie próchnica jest kluczowym magazynem wody w glebie. Zwiększając o 1% zawartość próchnicy (co nie jest łatwe do osiągnięcia w krótkim czasie), gleba może dodatkowo zmagazynować nawet 160 m3 wody na 1 ha. Co ważne, jest to woda łatwo i bardzo łatwo dostępna dla roślin.

Pozostało 78% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Dawid Konieczka
Autor Artykułu:Dawid Konieczka

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie techniki rolniczej.

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 01:50