StoryEditor

Skąd pochodzą ziemniaki do produkcji frytek z McDonald‘s?

Lębork na Pomorzu jest polską stolicą frytek! Kto by pomyślał, że to właśnie na naszych polach uprawiane są specjalnie wyselekcjonowane odmiany ziemniaków, które przerabiane są na tak uwielbianą przez wszystkich przekąskę!
19.07.2021., 17:07h
Czy wiedziałeś, że w ubiegłym roku w restauracjach McDonald’s w Polsce sprzedano 144 mln porcji frytek z krajowych ziemniaków, które od ponad 25 lat dostarcza firma Farm Frites Poland z Lęborka? Nic w tym dziwnego, bo nasz rodzimy ziemniak to gwarancja smaku.

Jak podaje Patrycja Pazio z biura prasowego McDonald‘s Polska, wyjątkowy smak frytek zawdzięczają prawdziwym, polskim ziemniakom, uprawianym na polach na zachodzie kraju, na terenie województw wielkopolskiego, pomorskiego, zachodniopomorskiego oraz kujawsko-pomorskiego.

- Niezależnie od tego, w której restauracji McDonald’s goście je kupią, nasze frytki z Lęborka zawsze smakują tak samo – wyjaśnia w rozmowie z agencją Newseria Biznes.

Do przygotowania frytek wykorzystuje są odmiany Innovator i Ludmilla. Charakteryzują się one podłużnymi bulwami o owalnym kształcie, jasno-kremową barwą i odpowiednią zwartością skrobi. To właśnie dzięki tym wyselekcjonowanym odmianom ziemniaka frytki z McDonald‘s uzyskują charakterystyczną dla sieci długość.

Smak ziemniaka na skalę Europy


Firma Farm Frites Poland może się pochwalić nie tylko tym, że od ponad 25 lat dostarcza frytki - ok. 26 tys. ton rocznie - do wszystkich restauracji McDonald‘s w Polsce. Ogółem trafiają one do 800 restauracji w 11 krajach, w tym: do Bułgarii, Serbii, Gruzji, Czech, Estonii, a także na Białoruś, Litwe, Łotwe, Słowację i Ukrainę.

Jak podaje przedstawicielka Farm Frites Poland, Katarzyna Majchrzak, frytki w McDonald‘s są wytwarzane z zachowaniem najwyższych standardów jakości, z ziemniaków, które pochodzą ze zrównoważonych polskich gospodarstw. 

- W zakładzie produkcyjnym poddaje się je kontroli pod względem długości, chrupkości, lekko puszystej i wilgotnej struktury, barwy oraz walorów smakowych – wymienia. Jak dodaje, proces produkcji frytek jest kontrolowany na każdym etapie. Również rolnicy, którzy współpracują z firmą muszą spełniać bardzo restrykcyjne wymogi dotyczące produkcji ziemniaków.

 
Ziemniak wykorzystany w 100%


Droga do powstania tak uwielbianej przez wszystkich przekąski jest naprawdę długa! Dostarczane do zakładu ziemniaki są w pierwszej kolejności sortowane, oczyszczane i obierane. Pokaźne sztuki trafiają do tzw. "obieracza", w którym przy użyciu pary wodnej pod ciśnieniem kilku barów usuwana jest skórka. Kolejnym etapem jest cięcie. Ziemniaki zostają pocięte za pomocą specjalnego systemu wodnych noży, a następnie są blanszowane. Ten etap procesu jest niezwykle ważny dla zachowania ziemniaczanego smaku frytek. Kolejny etap to podsuszanie - ważne jest aby z ziemniaków odparować nadmiar wody. W przeciwnym wypadku, po wyjściu z pieca, gdzie podsmażane są na oleju roślinnym, nie moglibyśmy cieszyć się charakterystyczną dla frytek z McDonald‘s chrupkością. 

Następnie czas na mrożenie i pakowanie frytek. - Frytki, które przejdą proces selekcji, trafiają do restauracji, gdzie smaży się je na oleju słonecznikowo-rzepakowym - tłumaczy Katarzyna Majchrzak z Farm Frites Poland.

A co z frytkami, które zostały odrzucone, ponieważ po cięciu okazały się zbyt krótkie? Wydawać by się mogło, że trafiają do kosza. Nic bardziej mylnego! Wykorzystywane są do produkcji placków ziemniaczanych oraz płatków. - Nie marnują się także obierzyny, bo z nich produkowany jest ekologiczny biogaz w pobliskiej biogazowni - podkreśla.

Frytki frytkami, ale nie było by ich gdyby nie nasi rolnicy, którzy wkładają całe serce w swoją pracę. Trzeba przyznać, że to dzięki nim, możemy delektować się tą przekąską już tyle lat.

Źródło: www.mcdonalds.pl, www.biznes.newseria.pl
Dominika Mulak
Autor Artykułu:Dominika Mulak Dziennikarka portalu topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
18. kwiecień 2024 12:15