Znaczenie pH, a wydajność nawozów
Jednym z najważniejszych czynników, mających wpływ na dostępność składników odżywczych dla roślin, jest pH gleby. Ma również wpływ na aktywność mikrobiologiczną i ogólny stan zdrowia roślin.
Warto pH zabrać pod uwagę w czasie tworzenia planu nawozowego, ponieważ przy złym poziomie odczynu, nawet najlepsze nawozy, nie będą w pełni dostępne dla rośliny, a co za tym idzie nie będą wykorzystane i tym samym tracimy zainwestowane pieniądze.
Czym są nawozy o kontrolowanym pH?
- Nawozy o kontrolowanym pH mają na celu pokonanie tej bariery poprzez utrzymanie neutralnego pH lub aktywne dostosowanie środowiska strefy korzeniowej w celu optymalizacji dostępności składników odżywczych. Produkty te są szczególnie korzystne na glebach o ekstremalnym pH lub w intensywnych systemach upraw, gdzie wydajność składników odżywczych jest najważniejsza - czytamy na portalu greengubregroup.
Nawozy o kontrolowanym odczynie to produkty w dwóch formach: granulowanej lub płynnej, które są opracowane w celu utrzymania stabilnego pH w roztworze nawozu, a także: zmniejszają zakwaszenie lub alkalizację wpływu reakcji składników odżywczych w glebie.
Rodzaje nawozów o kontrolowanym pH: Dostępne są mieszanki nawozów, które zawieja np. kwasowo-zasadowe środki buforowe, albo preparaty obniżające pH w przypadku gleb zasadowych, chelaty które są zoptymalizowane pod kątem pH, co zonacza, że zachowują stabilność w szerszym zakresie pH.
Zobacz także: Jak wapnować na różnych glebach? Dawki wapna wg potrzeb
Korzysci agronomiczne i ekonomiczne
| Korzyść | Wpływ |
| Zwiększona dostępność składników odżywczych | Utrzymuje fosfor, żelazo i mikroelementy w postaci dostępnej dla roślin |
| Lepsza efektywność wykorzystania nawozów | Zmniejsza blokowanie składników odżywczych i straty związanej z wypłukiwaniem |
| Ulepszona biologia gleby | Wspomaga korzystną aktywność mikrobiologiczną w optymalnych strefach pH |
| Zdrowie i rozwój korzeni | Zrównoważone pH wspomaga wydłużanie korzeni i kolonizację mikoryzową |
| Kompatybilność z systemami dolistnymi | Zapobiega degradacji mieszanin w zbiornikach pod wpływem pH |
Tab. greengubregroup
Doprowadzenie pH gleby do wartosci optymalnej, jest koniecznie i bardzo ważne, ponieważ każdy składnik pokarmowy reaguje inaczej na odczyn.
Można przyjąc nawet, że niemal każdy makro- i mikroelement najlepeiej jest przyswajalny w zakresie od pH 6,5 do 7,5.
Przy wysokim pH zablokowanie jest pobieranie Mg, czy Ca.
Patrycja Bernat
Fot: Jacek Daleszyński
