Ognisko H5N1 zostało zidentyfikowane kilka dni temu na fermie w gminie Montenegro, w stanie Rio Grande do Sul, jednym z trzech największych regionów w kraju pod względem produkcji drobiarskiej. Pisaliśmy o tym tutaj.
Wzrosty cen wydają się nieuniknione
– Wystąpienie HPAI i zablokowanie możliwości eksportowych Brazylii na 60 dni może dodatkowo pogłębić niedobory surowcowe na świecie związane z mięsem i jajami – uważa Paweł Podstawka, prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Ekspert podkreśla, że Brazylia wyeksportowała w 2024 r. ponad 5 mln ton mięsa drobiowego. Z tego 4,4% jej potencjału trafiło do Unii Europejskiej.
– Mięso z Brazylii, mimo że nie stanowi w chwili obecnej dużego wolumenu w UE, to jednak potrafi znacząco wpływać na cenę, zaniżając ją do wartości nieosiągalnych dla producentów lokalnych – tłumaczy Podstawka i dodaje: – Możemy zatem obserwować kolejne wzrosty cen produktów pochodzących od drobiu.
Wszyscy wiedzieli, że do tego dojdzie
– Branża drobiarska nie zadawała sobie pytania, czy Brazylia będzie miała HPAI u siebie, tylko zastanawialiśmy się kiedy to nastąpi i w jakiej skali – mówi prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Paweł Podstawka wyjaśnia, że grypa ptaków stała się chorobą całoroczną, występującą również w krajach, w których mamy do czynienia z wysokimi temperatury takimi jak Brazylia czy Egipt.
– Po Stanach Zjednoczonych i Unii Europejskiej przyszedł niechlubny czas na Brazylię. Podobnie jak miało to miejsce z COVID-19 mamy do czynienia z ogólnoświatową epidemię HPAI, a to oznacza konieczność wdrożenie niestandardowych procedur – zaznacza Podstawka.
Tylko szczpienia uratują sytuację?
Ekspert jest zdania, że najwyższy czas rozpocząć program szczepień chroniący zwierzęta przed grypą ptaków oraz ustalić ogólnoświatowe zasady weryfikacji produktów pochodzących od zaszczepionych zwierząt poprzez ich oznaczanie.
– Do tej pory, tym co blokowało szczepienia był brak możliwości rozróżnienia mięsa zarażonego od tego pochodzącego od zwierząt zaszczepionych. Skoro nie ma już miejsca na ziemi wolnego od HPAI to czas najwyższy wdrożyć procedury chroniące od HPAI – apeluje Paweł Podstawka.
– W Polsce jesteśmy przed etapem konsultacji z Głównych Lekarzem Weterynarii szans, zagrożeń oraz metod pilotażowego szczepienia. Propozycją pilotażowego szczepienia zaproponowanego przez Krajową Federację Hodowców Drobiu i Producentów Jaj w Polsce jest objęcie stad kur niosek oraz stad kur reprodukcyjnych brojlerów – zaznacza prezes Krajowej Federacji Hodowców Drobiu i Producentów Jaj.
Krzysztof Zacharuk
