StoryEditor

Kampania cukrownicza 2025/26: w tym sezonie padnie rekord?

Buraki cukrowe trafiły już do pierwszych cukrowni Krajowej Grupy Spożywczej. W kampanii 2025/26 spółka planuje przerobić ponad 7,7 mln ton surowca. To ambitny cel, ale przy dobrej pogodzie i zaangażowaniu plantatorów oraz cukrowników realny do osiągnięcia.

20.09.2025., 12:00h

KGS - kampania cukrownicza

25 sierpnia br. w Krajowej Grupie Spożywczej S.A. oficjalnie rozpoczęła się kampania cukrownicza 2025/26. To wyjątkowy czas  wytężonej pracy zarówno dla plantatorów, jak i dla pracowników cukrowni, ale też sprawdzian dla polskiego cukrownictwa.

Jako pierwsza do skupu buraków ruszyła Cukrownia Nakło. Już 1 września dołączyły do niej Oddziały w Kluczewie i Kruszwicy. Kolejne cukrownie rozpoczęły kampanię w następujących terminach:

  • Dobrzelin – 5 września,
  • Werbkowice – 6 września,
  • Malbork i Krasnystaw – 8 września.

image
Buraki 2025/26: cukrownie KGS szykują się na rekord
FOTO: KGS

Harmonogram został przygotowany tak, aby jak najlepiej wykorzystać warunki pogodowe i prognozowane plony.

– Rozpoczęcie kampanii w poszczególnych oddziałach zaplanowaliśmy z uwzględnieniem prognoz plonów, aby uzyskać jak najlepsze wyniki zarówno polowe, jak i w samych cukrowniach – podkreśla Leszek Świętochowski, prezes Krajowej Grupy Spożywczej S.A.

Spółka prognozuje, że w tegorocznej kampanii siedem zakładów przerobi łącznie ponad 7,7 mln ton buraków cukrowych. To ambitny wynik, który ma potwierdzić stabilną pozycję polskiego sektora cukrowniczego.

Zobacz też: Kampania cukrownicza 2025/2026: pogoda poprawia plony buraków cukrowych – prognozy wyższe od średniej

Szarek komośnik i nadmierne opady

Buraki cukrowe w tym sezonie prezentują się dobrze, choć sytuacja w poszczególnych regionach jest mocno zróżnicowana. Rolnicy zmagali się m.in. z nasilonym występowaniem szaraka komośnika, który szczególnie mocno dał się we znaki w południowo-wschodniej Polsce (Werbkowice, Krasnystaw), ale także w rejonie centralnym (Dobrzelin, Kruszwica) i północno-zachodnim (Kluczewo).

Dodatkowym wyzwaniem jest chwościk buraka, którego rozwój w dużej mierze zależy od przebiegu pogody. Przy ciepłych i wilgotnych warunkach choroba może rozprzestrzeniać się również w trakcie zbiorów.

Na północy, w rejonie Malborka, nadmiar opadów doprowadził wręcz do zalania części plantacji. Z kolei w wielu innych miejscach w kraju plantatorzy zmagają się z niedoborem wody w glebie, co już teraz utrudnia wykopki.

Kampania to nie tylko praca w polu i w cukrowni, ale także trudne rozmowy z rolnikami. W tym roku negocjacje dotyczące warunków współpracy są wyjątkowo wymagające. Rolnicy walczą o jak najlepsze ceny i stabilne warunki kontraktów, a spółka o bezpieczeństwo biznesowe.

– Kampania to czas wzmożonego wysiłku i ogromnej odpowiedzialności, ale też dowód, że dzięki zaangażowaniu 1500 cukrowników jesteśmy w stanie sprostać największym wyzwaniom – zaznacza prezes Świętochowski.

Inwestycje w siedmiu cukrowniach

Krajowa Grupa Spożywcza nie zwalnia tempa w modernizacji swoich zakładów. We wszystkich siedmiu cukrowniach trwają prace inwestycyjne: od usprawnień techniczno-produkcyjnych, przez modernizację instalacji energetycznych i surowcowych, po projekty związane z ochroną środowiska.

Wszystko po to, by zwiększyć efektywność i poprawić jakość produkowanego cukru, a jednocześnie wzmocnić konkurencyjność polskiego sektora na europejskim rynku.

image

Buraki cukrowe: jaka polaryzacja, powierzchnia uprawy i opłacalność produkcji?

Na razie pogoda sprzyja kampanii – dominują stabilne, słoneczne dni, które ułatwiają wykopki i transport buraków. Kluczowe będą jednak opady w końcówce wegetacji. Ich brak w wielu rejonach może wymusić dodatkowe nakłady pracy i sprzętu, a to przełoży się na koszty zbiorów.

Jakie ceny buraka w kampanii?

W związku z tym, że wystartowała kampania buraczana 2025/26, zapytaliśmy dyrektora Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego Rafała Strachotę o to, jakie ceny oferują poszczególne cukrownie.

– Minimalne stawki zostały uzgodnione w zeszłym roku i w większości przypadków wynoszą od 28 euro do 33,5 euro w zależności od koncernu. To jest cena za 1 tonę buraków o zawartości cukru 16%. Każdy koncern ma ustalone inne ceny z plantatorami. Najniższa, minimalna stawka w kraju wynosi 28 euro/t i dotyczy cukrowni Südzucker. Natomiast najwyższa stawka jest w Krajowej Grupie Spożywczej i wynosi 33,5 euro/t – informuje Strachota.

oprac. Justyna Czupryniak-Paluszkiewicz na podst. inf. pras. KGS

Fot: Magdalena Szymańska

Justyna Czupryniak
Autor Artykułu:Justyna Czupryniak
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 16:46