O rozpoczęciu kampanii buraczanej 2025/2026 poinformowała kolejna cukrownia. Przerób buraków cukrowych rozpoczął się 4 września i potrwać ma do połowy stycznia 2026 zgodnie z zapowiedziami Nordzucker Polska S.A.
- Sprzyjająca pogoda i dobry rozkład opadów wpłynęły pozytywnie na wzrost buraków. Prognozujemy plon buraków cukrowych na poziomie wyższym od średniej wieloletniej, natomiast na tym etapie kampanii trudno jest mówić o wiarygodnych wartościach dotyczących szacowanej polaryzacji. Należy pamiętać, że warunki pogodowe będą miały kluczowe znaczenie dla dalszego rozwoju buraków i ich przechowalnictwa, co w dalszej kolejności decyduje o jakości wewnętrznej korzeni, w tym o polaryzacji – wyjaśnia Natalia Mioduszewska, Dyrektor Działu Surowcowego Nordzucker Polska S.A.
Nasilenie chwościka w buraku
W rejonach cukrowni Nordzucker, nasilenie zarówno szkodników, jak i chorób grzybowych było umiarkowane. Obecnie jednak obserwowany jest wzrost infekcji buraków cukrowych przez chwościka buraczanego.
Zobacz także: Buraki cukrowe: jaka polaryzacja, powierzchnia uprawy i opłacalność produkcji?
Cukrownia zaznacza, że kampania ta jest również wyjątkowo, ponieważ dokonano przełomowej zmiany w procesie pozyskiwania energii. Węgiel został zastąpiony gazem ziemnym.
- Dzięki tej inwestycji zwiększamy efektywność energetyczną fabryki, zmniejszając tym samym ślad węglowy cukru. – podkreśla Witold Świderski, dyrektor fabryki w Opalenicy.
Projekt ten jest spójny z celami Grupy Nordzucker, która planuje zmniejszyć emisję CO₂ o 50% do 2030 roku i osiągnąć neutralną produkcję pod względem emisji CO₂ we wszystkich swoich fabrykach najpóźniej do 2050 roku.
-Realizacja tego projektu, wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju Nordzucker i program GoGreen na rzecz dekarbonizacji. – podsumowuje Tomasz Soliwodzki, dyrektor fabryki w Chełmży.
Patrycja Bernat
Źródło: Nordzucker
Fot: Tomasz Ślęzak
