StoryEditor

Kampania cukrownicza 2025/2026: pogoda poprawia plony buraków cukrowych – prognozy wyższe od średniej

Dobre warunki pogodowe sprzyjają wzrostowi buraków cukrowych w Polsce. Prognozowane plony mogą być wyższe od średniej, jednak o polaryzacji zadecyduje dalszy przebieg pogody i jakość przechowywania. Kampanie cukrownicze w Polsce ruszają pełną parą.

10.09.2025., 13:00h

O rozpoczęciu kampanii buraczanej 2025/2026 poinformowała kolejna cukrownia. Przerób buraków cukrowych rozpoczął się 4 września i potrwać ma do połowy stycznia 2026 zgodnie z zapowiedziami Nordzucker Polska S.A.

- Sprzyjająca pogoda i dobry rozkład opadów wpłynęły pozytywnie na wzrost buraków. Prognozujemy plon buraków cukrowych na poziomie wyższym od średniej wieloletniej, natomiast na tym etapie kampanii trudno jest mówić o wiarygodnych wartościach dotyczących szacowanej polaryzacji. Należy pamiętać, że warunki pogodowe będą miały kluczowe znaczenie dla dalszego rozwoju buraków i ich przechowalnictwa, co w dalszej kolejności decyduje o jakości wewnętrznej korzeni, w tym o polaryzacji – wyjaśnia Natalia Mioduszewska, Dyrektor Działu Surowcowego Nordzucker Polska S.A.

Nasilenie chwościka w buraku

W rejonach cukrowni Nordzucker, nasilenie zarówno szkodników, jak i chorób grzybowych było umiarkowane. Obecnie jednak obserwowany jest wzrost infekcji buraków cukrowych przez chwościka buraczanego.

Zobacz także: Buraki cukrowe: jaka polaryzacja, powierzchnia uprawy i opłacalność produkcji?

Cukrownia zaznacza, że kampania ta jest również wyjątkowo, ponieważ dokonano przełomowej zmiany w procesie pozyskiwania energii. Węgiel został zastąpiony gazem ziemnym.

- Dzięki tej inwestycji zwiększamy efektywność energetyczną fabryki, zmniejszając tym samym ślad węglowy cukru. – podkreśla Witold Świderski, dyrektor fabryki w Opalenicy.

Projekt ten jest spójny z celami Grupy Nordzucker, która planuje zmniejszyć emisję CO₂ o 50% do 2030 roku i osiągnąć neutralną produkcję pod względem emisji CO₂ we wszystkich swoich fabrykach najpóźniej do 2050 roku.

-Realizacja tego projektu, wpisuje się w strategię zrównoważonego rozwoju Nordzucker i program GoGreen na rzecz dekarbonizacji. – podsumowuje Tomasz Soliwodzki, dyrektor fabryki w Chełmży.

image

Wyższy podatek cukrowy. Producenci i plantatorzy buraków ostrzegają przed skutkami

 

Patrycja Bernat

Źródło: Nordzucker

Fot: Tomasz Ślęzak

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 13:40