Start kampanii buraczanej
Poprzednia kampania buraczana wystartowała już 22 sierpnia 2024 roku. Można więc przypuszczać, że tegoroczna kampania ruszy lada dzień. O dokładny termin rozpoczęcia zapytaliśmy cukrownie. O tym kiedy ruszają niektóre z nich przeczytacie TUTAJ: Kiedy rozpocznie się odbiór buraków? Start kampanii buraczanej 2025/2026
Nordzucker rozpoczyna kolejny sezon przetwórstwa buraków cukrowych . W tym roku zakład w Schladen w Dolnej Saksonii rozpocznie kampanię 3 września 2025 roku, a kilka dni później rozpoczną ją pozostałe zakłady Grupy Nordzucker w Niemczech, Danii, Finlandii, na Litwie, w Polsce, Szwecji i na Słowacji. Buraki uprawiane ekologicznie będą początkowo przetwarzane w Schladen w Niemczech i Nykøbing w Danii.
- Buraki dobrze wzeszły w wielu miejscach i dobrze się rozwinęły w większości regionów. Warunki pogodowe aż do zbiorów są kluczowe dla dalszego wzrostu buraków, a przede wszystkim dla produkcji cukru. W regionie istnieje również ryzyko rozprzestrzeniania się SBR/Stolburu, przenoszonego przez skoczka szklarniowego – wyjaśnia Lars Gorissen z Nordzucker.
Biogaz z wysłodków buraczanych
Duńskie zakłady Grupy Nordzucker po raz pierwszy w ramach nadchodzącej kampanii zaczną wykorzystywać biogaz z wysłodków buraczanych do produkcji energii. Firma będzie dostarczać ten wysłodek do pobliskiej biogazowni, a w zamian będzie wykorzystywać biometan do dekarbonizacji produkcji cukru i stopniowej redukcji emisji CO₂.
Umożliwi to firmie stopniowe zastępowanie paliwa kopalnego gazem ziemnym, począwszy od tej kampanii. Plan zakłada, że obie duńskie cukrownie w Nykøbing i Nakskov znacząco zmniejszą swój ślad węglowy do 2030 roku. Jeśli to się powiedzie, to samo podejście zostanie przyjęte w innych lokalizacjach.
Niższa polaryzacja i mniejszy areał zasiewów buraków
Jak podaje Związek Producentów Cukru w Polsce, kampania cukrownicza 2025/2026 wystartowała 25 sierpnia.
- Krajowa Grupa Spożywcza S.A. oficjalnie zainaugurowała tegoroczną kampanię cukrową 25 sierpnia, dwa dni później przerób buraków uruchomił Pfeifer & Langen Polska S.A. Z kolei Nordzucker Polska S.A. przewiduje rozpoczęcie prac 4 września, natomiast Südzucker Polska S.A. pomiędzy 15 a 16 września - czytamy w informacji.
Niestety w tym roku, plantatorzy buraka cukrowego, zmierzyć się musieli z deszczowym latem. Przewidywane plony są na poziomie około 65 ton z hektara, ale branża obawia się i sygnalizuje, że polaryzacja może być niższa, a to z kolei przełoży się na efektywność produkcji cukru.
Powierzchnia zasiewów buraka
W Polsce buraki cukrowe uprawiane są w tym roku na areale około 260 tysięcy ha. W zeszłym roku było to około 274 tys. ha.
- Tendencja ta wpisuje się w szerszy kontekst europejski: w całej Unii Europejskiej areał buraka zmniejszył się o 10,6%, a Komisja Europejska prognozuje, że produkcja cukru białego w sezonie 2025/26 spadnie o ok. 8%, do ok. 15,2 mln ton. Oznacza to podwyższoną wrażliwość rynku na czynniki pogodowe i jakość surowca. W obecnych realiach głównym wyzwaniem branży cukrowniczej pozostaje narastająca presja kosztowa, napędzana przez transformację energetyczną i dostosowanie do polityki dekarbonizacyjnej. Odejście od węgla, przechodzenie na gaz jako podstawowe paliwo procesowe, modernizacja kotłowni i instalacji parowych, a także wdrażanie technologii ograniczających emisje wymagają wieloletnich, kapitałochłonnych programów inwestycyjnych - dodaje ZPC.
Odzysk ciepła, automatyzacje czy technologie, które ograniczać mają emisję gazów cieplarnianych, to realne koszty dla producentów. Nie zmienia to faktu, że równocześnie ponoszą oni koszty związane z bieżącą działalnością. Dlatego, aby zrównoważyć te obciążenia finansowe, branża cukrownicza jest zmuszona do podnoszenia wydajności linii technologicznych, aby zabezpieczyć ciągłość dostaw buraka cukrowego.
Wyższy podatek cukrowy
Nie zapomnijmy o kolejnym wyzwaniu dla branży, jakim jest zapowiadane przez Ministerstwo Finansów podwyższenie tzw. podatku cukrowego. O tym w szerszym kontekście pisaliśmy TUTAJ: Wyższy podatek cukrowy. Producenci i plantatorzy buraków ostrzegają przed skutkami
Kampania cukrownicza to walka o wynik
- Każda kampania to walka o wynik, ale obecna to szczególny sprawdzian odporności cukrownictwa na rosnące wymogi regulacyjne i koszty energii - podkreśla Michał Gawryszczak, dyrektor Biura Związku Producentów Cukru w Polsce. - Z jednej strony producenci intensywnie inwestują w nowoczesne technologie i efektywność energetyczną, z drugiej mierzą się z niższą polaryzacją i trudniejszym okresem wegetacyjnym - dodaje.
Kalkulacja uprawy buraka cukrowego
Czy zatem opłaca się uprawa buraka cukrowego? Przedstawiamy przykładową kalkulację uprawy buraka na powierzchni 1 ha.
Na nakład składają się:
- materiał siewny:
- nawożenie
- ochrona roślin
- usługi
- praca ciągnika
- podatek
- ubezpieczenie uprawy
- OC rolników
- koszty ogólnogospodarcze w tym amortyzacja
- koszty pracy ludzkiej
Suma kosztów: 11247,77 zł
Suma kosztów:
- wartość produkcji
- produkt główny
- ryczałtowy zwrot VAT
- cena brutto
- koszt polaryzacji korzeni
- produkt uboczny - wysłodki
- dopłata bezpośrednia
- płatność do buraków cukrowych
Suma przychodów: 12123,77 zł
Wynik finansowy: 876 zł/ha
Szczegółowe koszty znajdziesz TUTAJ
Patrycja Bernat
Fot: Katarzyna Sierszeńska
