StoryEditor

Desykacja soi przy dłuższym okresie wegetacji. Którą substancję wybrać?

Przez zmiany klimatyczne, okres wegetacji roślin uprawnych ulega wydłużeniu. Jak w takim wypadku podejść do desykacji np. w uprawie soi? Która substancja czynna najlepiej się sprawdza?

04.09.2025., 12:57h

Desykacja, a wydłużony okres wegetacji

W 2024 roku Instytut Ochrony Roślin zakończył zadanie polegające na realizacji prac badawczych, które dotyczyły możliwości przeprowadzenia desykacji soi najbardziej efektywnie w obliczu przedłużającego się okresu wegetacji.

Do badania wykorzystano 16 preparatów w różnych kombinacjach i było to:

  • 7 preparatów chemicznych (wymagających potencjalnej rejestracji),
  • 5 substancji występujących naturalnie w środowisku,
  • 4 nawozy mineralne.

Badania natomiast przeprowadzane były w czterech lokalizacjach w dwóch województwach:

  • w woj. wielkopolskim
  • oraz woj. śląskim.

- Ze względu na różny przebieg pogody (dłuższe okresy bez opadów w woj. śląskim) efektywność desykacji różniła się pomiędzy lokalizacjami, jednak w obu przypadkach zachowano podobny trend skuteczności testowanych rozwiązań - podaje IOR.

Zobacz także: Środki na ślimaki - jakie substancje są aktualnie dozwolone?

Desykacja soi - co się sprawdziło?

W wyniku przeprowadzonych prac badawczych najwyższą skuteczność wykazały preparaty, które oparte były na substancji pyraflufen etylowy w połączeniu z adiuwantem. Uzyskano aż 99% zaschniętych liści soi. Zastosowano oprysk 400 litrów na hektar, w warunkach ograniczonych opadów, a rozpylacze były dwustrumieniowe. Oprysk zadziałał również na komosę białą.

Kolejną badaną substancją, która wykazała nieco niższą skuteczność, był kwas nonanowy, inaczej nazywany pelargonowym. W tym przypadku soja uległa desykacji, jednak kwas ten nie zadziałał na komosę białą.

Umiarkowaną skuteczność wykazał natomiast karfenrazon, ale również nie wykazał działania na Komosę.

Pozostałe substancje chemiczne i naturalne zastosowane w badaniu to:

  • oksifluorfen,
  • etefon,
  • podchloryn sodu,
  • kwas mlekowy,
  • kwas mrówkowy,
  • kwas octowy,
  • kwas szczawiowy nie wpływały na desykację soi.

Nawozy mineralne:

  • azotowe w formie saletrzanej,
  • amonowej i amidowej w maksymalnej dawce 80 kg/ha,
  • siarczan amonu oraz potasu w ilości 40 kg/ha stosowane dolistnie nie przyspieszały desykacji, a wpłynęły na zwiększenie wigoru i poprawiły zieloność roślin.

image

Jak siać groch zimujący jesienią?

Skuteczność i opłacalność desykacji

- Jedynym rozwiązaniem łączącym wysoką skuteczność i ekonomiczną opłacalność okazało się zastosowanie pyraflufenu etylowego. Niestety, substancja ta nie jest obecnie zarejestrowana do desykacji soi. Preparaty naturalne, które można stosować bez rejestracji, nie dały oczekiwanych efektów. Z kolei nawozy mineralne w ekonomicznie uzasadnionych dawkach działały odwrotnie do zamierzeń – zamiast przyspieszać dojrzewanie, pobudzały rośliny do dalszego wzrostu - podsumowuje IOR. 

 

Patrycja Bernat

na podst. IOR Stowarzyszenie Polska Soja

Fot: Tomasz Czubiński

Patrycja Bernat
Autor Artykułu:Patrycja Bernat z-ca redaktora prowadzącego topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 14:28