StoryEditor

Szkodnik w uprawach - skoczki. Jakie choroby przenosi i na jakich roślinach żeruje?

O skoczkach, zwanych w innych krajach cykadami (np. niem. Zikaden), w środowisku rolniczym do niedawna prawie nic nie wiedzieliśmy. Tymczasem ich znaczenie rośnie, bo mogą przenosić patogeny, jak np. wirusy żółtej karłowatości jęczmienia lub smugowatości ziemniaka, czy fitoplazmy stołburu oraz SBR.

28.06.2025., 08:00h

Śpiew cykad, czyli charakterystyczne nawoływanie samców w okresie godowym w czasie ciepłych wieczorów kojarzy się tropikami, ewentualnie z klimatem śródziemnomorskim, czy z... piosenką zespołu Maanam pt. Cykady na Cykladach. W Polsce nazwa tego podrzędu owadów zaliczanych do pluskwiaków nosi oficjalne dwa brzmienia – skoczki lub piewiki. Ta druga nazwa związana jest ze słowiańskim określeniem śpiewu (piew = śpiew). Tyle romantycznej i językowej strony skoczków. Jest jeszcze ciemniejsza strona ich mocy.

Przynależność skoczków do rzędu pluskwiaków od razu sugeruje sposób ich odżywiania – czyli wysysanie (pluskwa wysysa krew). Rzeczywiście, skoczki roślinne to owady wysysające soki, podobnie jak inne pluskwiaki, czyli mszyce. Kłująco-ssący aparat gębowy skoczków to jednak broń dwusieczna. Z jednej strony pozbawia roślinę witalnych soków, a z drugiej mają one zdolność do przenoszenia wirusów (jest to przenoszenie typu nietrwałego). Zatem owad zaraża wirusem tylko przez pewien czas, ale za to błyskawicznie (nie ma potrzeby inkubacji wirusa w owadach).

Zobacz także: Ochrona buraka cukrowego przed groźnym szkodnikiem! Mospilan, oprysk przeciwko szrońcowi zajączkowi

Skoczki, jak wszystkie owady, są zmiennocieplne. Tempo ich rozwoju, a tym samym często namnażania, zależy od temperatury, w jakiej żyją. Na szczęście u skoczków w większości przypadków nie przekłada się to na liczbę pokoleń, ale może wpływać na ilość pobieranego pokarmu, a przez to liczbę składanych przez ich samice jaj i w ostateczności wielkość populacji. Może to także wpływać na zdolność owadów do zajmowania nowych obszarów, pojawiających się wraz z ociepleniem klimatu.

Skoczki jednak w naszej przestrzeni rolniczej nie są niczym nowym. Są one odnotowywane od dawna jako szkodniki upraw rolniczych, ale dotychczas nie miały większego znaczenia. To jednak może się zmienić na naszą niekorzyść za sprawą kilku gatunków, które w lipcu będzie można nie tylko usłyszeć, ale także zauważyć.

Skoczki polskich pól

  • Skoczek sześciorek – pospolity szkodnik zbóż o dotychczas małym znaczeniu. Żeruje na zbożach i pierwsze pokolenie pojawia się w okresie strzelania w źdźbło ozimin, a drugie w czasie nalewania ziarna. Jest wektorem żółtej karłowatości jęczmienia (BYDV), karłowatości pszenicy (WDV) i fitoplazm.
image
Skoczek sześciorek może w jednym roku dawać dwa pokolenia.
FOTO: Fot. Czubiński, Klejdysz, Strube D&S GmbH
  • Pienik ślinianka – jeden z największych skoczków (6 mm), ale najtrudniejszych do rozpoznania w stadium dojrzałym (zmienne ubarwienie) i najłatwiejszy w formie larwalnej (żeruje w otoczce pienistej cieczy). Daje jedno pokolenie, ale żeruje nie tylko na zbożach, a także na gatunkach dwuliściennych. Ma duży współczynnik rozmnażania, a szkodliwość jest większa w obliczu suszy, ponieważ larwa pobiera dużo wody z roślin.
image
Pienik ślinianka szczególnie szkodliwy jest w latach suchych.
FOTO: Tomasz Czubiński
  • Zgłobik smużkowany – kolejny skoczek zbożowy, ale o stosunkowo małej zdolności do rozmnażania, jednak groźny z uwagi na przenoszenie wirusów nietrwałych na oziminy. Daje dwa pokolenia w roku, z czego pierwsze pojawia się wiosną, a drugie w sierpniu, ale jest aktywne nawet do listopada. Wówczas może przenosić wirusy pomiędzy plantacjami i z samosiewów.
image
Zgłobik smużkowany żeruje na zbożach do późnej jesieni, a tym samym może przenosić wirusy z samosiewów na oziminy.
FOTO:

image

SBR i Stolbur - duże inwestycje na powstrzymanie chorób

  • Skoczek ziemniaczak i skoczek czarnoplamek – skoczki te żerują na ziemniaku. Dają dwa pokolenia w roku i mogą przenosić na kłujce w sposób mechaniczny wirusy zaliczane do nietrwałych, jak wirus Y (smugowatość), wirus X, wirus M, wirus S. Najgroźniejsze pod względem przenoszenia wirusów są samice pierwszego pokolenia, które pojawiają się na plantacji pod koniec czerwca i na początku lipca.
image
Skoczek ziemniaczak (u góry) i skoczek czarnoplamek (u dołu) to szkodniki ziemniaka. Mogą one mechanicznie (na kłujce) przenosić wirusy z grupy nietrwałych.
FOTO: Tomasz Klejdysz
  • Wektor stołburu ziemniaka (Hyalesthes obsoletus) – skoczek bez polskiej nazwy. Odpowiedzialny jest za przenoszenie fitoplazmy powodującej stołbur na różnych roślinach uprawnych, w tym od niedawna za jedną z nowych chorób buraka. Rozwojowi sprzyja gorące i suche lato. Na plantacjach pojawia się od końca czerwca do sierpnia.
image
6. Stołbur ziemniaka przenosi skoczek Hyalesthes obsoletus.
FOTO: Windenglasflügelzikade
  • Wektor SBR (Pentastiridius leporinus) – skoczek znany w branży rolniczej jako cykada trzcinowa (nazwa potoczna, jeszcze niezatwierdzona). Jego larwy żerują w glebie i daje jedno pokolenie w roku. Jest to główny podejrzany o przenoszenie syndromu niskiej zawartości cukru (SBR), nowej choroby buraka powodowanej przez fitoplazmę.
image
O przenoszenie choroby buraka SBR podejrzany jest skoczek Pentastiridius leporinus, czyli tzw cykada trzcinowa.
FOTO: Tomasz Klejdysz
Tomasz Czubiński
Autor Artykułu:Tomasz Czubiński

redaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie ochrony, uprawy i nawożenia roślin

Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
04. grudzień 2025 19:14