![Jesienne nawożenie już blisko](https://static.topagrar.pl/images/2024/07/09/o_540598_1280.webp)
Chodzi o to, że azot z nawozów mineralnych nie jest w pełni wykorzystywany przez rośliny (maksymalne wykorzystanie to około 30%) i ulatnia się do atmosfery bądź zanieczyszcza środowisko. Kluczem do sukcesu ma być przyhamowanie działania bakterii nitryfikacyjnych, co w niewielkim stopniu potrafią robić same rośliny.
Na pierwszy ogień poszła kukurydza (na zdjęciu badania nad tym gatunkiem w Meksyku). Jej korzenie wytwarzają substancje, które porównano do antybakteryjnego działania antybiotyków, co oznacza hamowanie rozwoju bakterii nitryfikacyjnych.
Na pierwszy ogień poszła kukurydza (na zdjęciu badania nad tym gatunkiem w Meksyku). Jej korzenie wytwarzają substancje, które porównano do antybakteryjnego działania antybiotyków, co oznacza hamowanie rozwoju bakterii nitryfikacyjnych.
![](https://topagrar.pl/media/uploads/kukurydza_bni_ograniczajaca_straty_azotu_w_meksyku.fot.balderas..jpg)
Odkrycie, jak dokładnie przebiega proces BNI, ma być podstawą do stworzenia programu hodowlanego najpierw w kukurydzy, a w przyszłości także w innych gatunkach uprawnych. Wszystko po to, by po pierwsze zmniejszyć stosowanie nawozów azotowych i jednocześnie zwiększyć ich wykorzystanie przez rośliny.