StoryEditor

Jak rolnicy z Japonii i Meksyku ograniczają straty w azocie?

Nowości ze świata - Japonia/Meksyk: Badacze z JIRCAS (Japońskie Międzynarodowe Centrum Badawcze Nauk Rolniczych) zbadali sposoby ograniczenia wycieku azotu do ekosystemów poprzez proces zwany biologicznym hamowaniem nitryfikacji BNI. 
17.10.2023., 08:10h
Chodzi o to, że azot z nawozów mineralnych nie jest w pełni wykorzystywany przez rośliny (maksymalne wykorzystanie to około 30%) i ulatnia się do atmosfery bądź zanieczyszcza środowisko. Kluczem do sukcesu ma być przyhamowanie działania bakterii nitryfikacyjnych, co w niewielkim stopniu potrafią robić same rośliny.

Na pierwszy ogień poszła kukurydza (na zdjęciu badania nad tym gatunkiem w Meksyku). Jej korzenie wytwarzają substancje, które porównano do antybakteryjnego działania antybiotyków, co oznacza hamowanie rozwoju bakterii nitryfikacyjnych.

Kukurydza BNI ograniczająca straty azotu w Meksyku. Fot. Balderas.
Odkrycie, jak dokładnie przebiega proces BNI, ma być podstawą do stworzenia programu hodowlanego najpierw w kukurydzy, a w przyszłości także w innych gatunkach uprawnych. Wszystko po to, by po pierwsze zmniejszyć stosowanie nawozów azotowych i jednocześnie zwiększyć ich wykorzystanie przez rośliny.
Pozostało 10% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Top Agrar
Autor Artykułu:Top Agrar
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
27. kwiecień 2024 16:20