StoryEditor

Mikroelementy – cenny komponent w rozwoju buraków

Do prawidłowego rozwoju, w tym poprawy jakości korzeni buraka cukrowego – zawartości cukru – obok makroskładników rośliny potrzebują także zestawu mikroelementów, które łatwo pobierają i przyswają przez dużą powierzchnię asymilacyjną liści.
22.05.2020., 14:05h
Przy obecnie zachodzących zmianach klimatu i towarzyszących im stresowych zjawisk meteorologicznych, podczas dokarmiania dolistnego plantacji buraków należy zwrócić szczególną uwagę na warunki pogody przed i po zabiegu. W tym czasie buraki cukrowe muszą być w dobrej kondycji fizjologicznej, zdrowe i mieć wysoki turgor. Ważne jest także, by temperatura cieczy roboczej była zbliżona do temperatury liści, które są bardzo wrażliwe na szok termiczny, dlatego zabieg należy wykonać w warunkach wysokiej wilgotności powietrza (powyżej 60%) i przy temperaturze poniżej 20°C. Aby ograniczyć liczbę przejazdów po polu oraz zmniejszyć koszty, kolejne zabiegi dokarmiania buraków, przypadające np. w drugiej lub trzeciej dekadzie czerwca, można połączyć ze zwalczaniem chwościka.

Wśród mikroelementów w dokarmianiu dolistnym buraka cukrowego należy uwzględnić m.in. bor, miedź i molibden. Bor należy roślinom dostarczać sukcesywnie, gdyż jest przemieszczany przez tkanki przewodzące w bardzo ograniczonym zakresie. Z kolei molibden jest niedostępny dla roślin przy wyższym pH gleby, wymaganym przez buraki. Do dokarmiania dolistnego upraw buraka moż...
Pozostało 55% tekstu
Ten artykuł jest dostępny w Strefie Premium.
Czytaj i oglądaj bez ograniczeń! Zyskaj dostęp do Strefy Premium już za 19,90 zł za pierwszy miesiąc. Dla prenumeratorów dostęp gratis po zalogowaniu
Prenumeratorzy top agrar Polska mogą korzystać ze Strefy Premium za darmo! Kliknij, by dowiedzieć się, jak się zarejestrować.
Janusz Biernacki
Autor Artykułu:Janusz Biernackiredaktor „top agrar Polska”, specjalista w zakresie uprawy i nawożenia roślin.
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. maj 2024 20:34