StoryEditor

Pomysł na słodkie Walentynki: przepis na różowe makaroniki

Deser na romantyczną kolację we dwoje powinien być lekki, a zarazem aromatyczny i intensywny w smaku. Koniecznie trzeba zadbać o piękny wygląd, stawiając na ognistoczerwone lub różane barwy. Przedstawiamy pomysł słodkie Walentynki - przepis na różowe makaroniki!
13.02.2023., 10:02h

Różowe makaroniki

Składniki:
  • 3 białka,
  • 110 g migdałów,
  • 210 g cukru pudru,
  • 30 g cukru,
  • 1 łyżeczka syropu malinowego.

Krem:

  • 2 łyżki śmietany 22%,
  • 2 łyżki masła,
  • 4 łyżki cukru pudru,
  • odrobina soku malinowego.

Przygotowanie:

Migdały zmielić na drobno w maszynce (można użyć mączki migdałowej). Białka ubić ze zwykłym cukrem. Gdy będą ubite, dodać zmielone migdały i cukier puder. Wymieszać na gładką masę. Dodać syrop malinowy.

Szprycą lub łyżeczką nałożyć ok. 2–3-cm porcje ciasta. Zostawić na 20 min,
by trochę obeschły.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 150°C na 15–20 min. Składniki na krem zmiksować
i wstawić na chwilę do lodówki. Następnie wystudzone makaroniki posmarować kremem i skleić parami.

Smacznego!

fot. Sierszeńska

Katarzyna Sierszeńska
Autor Artykułu:Katarzyna Sierszeńska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
19. kwiecień 2024 22:14