Użytkowniku zadecyduj o wyrażeniu zgody!

Skrollując treść naszego Serwisu, zamykając okno tego komunikatu (X), klikając na elementy strony poza tym komunikatem bez zmian ustawień w zakresie prywatności, zgadzasz się na przetwarzanie danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. (dalej PWR/my) i Zaufanych Partnerów do celów marketingowych, w szczególności na potrzeby wyświetlania reklam dopasowanych do Twoich zainteresowań i preferencji w serwisach PWR i w Internecie. Pamiętaj, że wyrażenie zgody jest dobrowolne a wyrażoną zgodę możesz w każdej chwili cofnąć.
Dowiedz się więcej lub zdecyduj o zgodzie.

Nasz cel to dostarczanie interesujących Ciebie treści, również przez dopasowane do Twoich zainteresowań reklamy. Twoja zgoda na wykorzystanie plików cookies i podobnych technologii w Twojej przeglądarce umożliwi nam dostosowanie przekazu do Twoich preferencji. Pozwoli ograniczyć ilość prezentowanych reklam Brak zmian ustawień przeglądarki jest Twoją zgodą na zapis plików cookies i podobnych technologii w Twoim urządzeniu końcowym i wykorzystanie zapisanych w nich informacji. Ustawienia przeglądarki w zakresie cookies możesz zawsze zmienić
(szczegóły w Polityce Prywatności).

Drogi Użytkowniku!

Przez dalsze Aktywne korzystanie z Serwisu, bez zmian ustawień przeglądarki, oznacza, że zgodziłeś się na przechowywanie w Twojej przeglądarce plików cookies i na przetwarzanie gromadzonych dzięki nim danych osobowych przez Polskie Wydawnictwo Rolnicze Sp. z o.o. i naszych Zaufanych Partnerów. Dowiedz się więcej lub wycofaj zgody

Czytaj wygodniej w nowej darmowej aplikacji mobilnej!

Your browser version is not supported. Download the latest browers, or use other.

Zamknij

r e k l a m a

Partner portalu

Choroby bydła: z czym będziemy się borykać w przyszłości?

13.04.2019

Drukuj

Choroby bydła: z czym będziemy się borykać w przyszłości?

Artykuł płatny

Ketoza: problem numer 1.

Jedną z najbardziej kosztownych i powszechnych chorób w stadach bydła mlecznego jest ketoza. Jak zwracał uwagę prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie, jej kliniczny przypadek w polskich warunkach kosztuje od 1000 do 1500 tys. zł. Na straty składają się m.in. zmniejszona wydajność mleka, pogorszenie wskaźników rozrodu czy zwiększone ryzyko innych chorób metabolicznych.

Jedną z najskuteczniejszych metod, które mogą uchronić hodowcę przez stratami jest zadbanie o apetyt krowy. Tempo jego obniżania po porodzie jest ściśle skorelowane z pobraniem suchej masy przed porodem, ale nie tylko.

Przeczytaj cały artykuł w wersji premium
dla prenumeratorów.

Jeśli jesteś prenumeratorem, lub wykupiłeś dostęp do serwisu - ZALOGUJ SIĘ
Nie masz wykupionego dostępu wybierz jedną z opcji:

Pojedynczy artykuł

3,69 zł

/ za artykuł

Zamawiam

Polecamy

Miesięczny dostęp
+ e-wydanie

19,90 zł

/ za miesiąc

Zamawiam

Dla prenumeratorów

0,00 zł

Zaloguj się

Mam już prenumeratę lub konto premium Zaloguj się

Galeria zdjęć

Prof. Zygmunt M. Kowalski z UR w Krakowie
Prof. Jerzy Rola z PIWet w Puławach
Prof. Tadeusz Stefaniak z UP we Wrocławiu
Dr Ryszard Kujawiak z Sano Agrar Institut
Podczas konferencji można było się zapoznać z ofertą wielu firm. Na zdjęciu stoisko firmy Zoetis
Stoiska firm podczas konferencji w Puławach

r e k l a m a

r e k l a m a

więcej artykułów z tej kategorii