StoryEditor

Na chiński rynek trafi polska mąka i permeat serwatkowy?

Grzegorz Puda podpisał zdalnie bilateralną umowę o warunkach określających zasady eksportu mąki i produktów mlecznych, z przeznaczeniem na pasze do Chin. Na razie nie oznacza to otwarcia rynku na te produkty. 
05.02.2021., 16:02h
Jak podkreślił minister, podpisanie umowy jest zwieńczeniem wieloletniej pracy nad dostępem tych produktów do chińskiego rynku, tym bardziej w okresie pandemii. Zaznaczył, że odbyło się to dzięki zaangażowaniu polskich służb dyplomatycznych, weterynaryjnych i fitosanitarnych, a dokument popisano zdalnie. 

Jak podkreślił szef resortu rolnictwa podjęte działania były odpowiedzią na ogromne zainteresowanie przedstawicieli branży mleczarskiej i zbożowej rozpoczęciem sprzedaży na rynek Chin. Produkty mleczne z przeznaczeniem na pasze (permeat serwatkowy) oraz mąka mają bardzo duży potencjał na chińskim rynku.

– Strona polska liczy na szybkie zakończenie procedury zatwierdzającej pasze pochodzenia mlecznego oraz mąkę do eksportu do Chin, przez co polscy producenci zyskają dodatkową możliwość rozwoju współpracy handlowej z chińskimi kontrahentami – informuje ministerstwo. 

Aż 10 zakładów mleczarskich czekało na otwarcie rynku, a negocjacje trwały 4 lata. 


Permeat serwatki w proszku jest otrzymywany z płynnego permeatu serwatki. Powstaje w procesie wytwarzania koncentratu białek serwatkowych. Następnie jest suszony rozpyłowo. Znajduje zastosowanie w produkcji wyrobów cukierniczych, napojów, lodów, słodyczy oraz w przemyśle paszowym. Jest bogaty w laktozę i sole mineralne. Permeat serwatki znajduje się m.in. w ofercie Mlekovity, ale również wielu innych polskich zakładów mleczarskich, które od kilku lat interesowały się otwarciem rynku na ten produkt. 
Dorota Kolasińska
Autor Artykułu:Dorota Kolasińska Redaktor Prowadząca topagrar.pl
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
10. październik 2024 16:29