StoryEditor

Czy nisze w rolnictwie dają zysk? Sprawdziliśmy to w duńskim gospodarstwie!

Po naszym artykule o podatku od emisji w Danii zaglądamy do kolejnego gospodarstwa. Duński rolnik pokazuje, dlaczego w rolnictwie coraz większe znaczenie mają nisze.

04.12.2025., 09:00h

Christian Olesen reprezentuje trzecie pokolenie w rodzinnym gospodarstwie Hyldetoftegard, w którym produkuje się truskawki, warzywa (częściowo w ekologii), takie jak dynia, cukinia, kabaczki, ale także tradycyjne uprawy polowe, jak pszenica i jęczmień ozimy czy buraki cukrowe.

Specjalizacja w gospodarstwie. Dlaczego warto znaleźć swoją niszę?

image
Christian Olesen produkuje rocznie 2,7 mln szt., z czego ok. 200 tys. sprzedaję na Halloween.
FOTO: Walerowska

– Z tradycyjnych upraw polowych nie jestem w stanie zapewnić godziwego zysku, nie byłbym także w stanie rozwijać się tak, jak chciałbym – mówi młody rolnik. – Kluczem jest dodatkowa specjalizacja – nisza na rynku. Postawiłem na produkcję warzyw – mówi Olesen.

Warzywa uprawiane są częściowo w ekologii, jak choćby kukurydza cukrowa, której kolby zbierane są ręcznie. Rocznie produkuje ok. 4 mln kolb (+ 1,5 mln kolb importuje).

– Znalazłem także niszę na rynku, a mianowicie produkcję dyń. Rocznie produkuję 2,7 mln szt., z czego ok. 200 tys. sprzedaję na Halloween na cele ozdobne. W tym roku sprzedawałem je po 3–4 euro za sztukę. Dynie częściowo przechowuję w chłodni, nawet do stycznia. Długo szukałem odpowiedniej technologii, która by mi to umożliwiała. To daje mi przewagę na rynku – podkreśla Olesen. – Oprócz tego uprawiam także cukinię (ok. 1,7 mln szt. rocznie), groszek słodki (ok. 75 t rocznie), a od niedawna także arbuzy (ok. 30 ton rocznie) – wylicza młody rolnik.

image
Olesen uprawia także ekologiczną kukurydzę cukrową. Rocznie ok. 4 mln kolb.
FOTO: Walerowska

Warzywa, owoce miękkie i zielona energia. Jak wygląda struktura produkcji?

Jego gospodarstwo położone jest w Sklaskor w południowo-zachodniej Zelandii. Christian Olesen przejął je od swojego ojca w 2023 r. Całkowita powierzchnia upraw to 800 ha (pszenica, rzepak, buraki), z czego produkcja warzyw na 350 ha. Farma posiada również drugi zakład, w którym produkuje się owoce miękkie: truskawki (pod osłonami), maliny i jeżyny. Zatrudnia 50 pracowników sezonowych: 20–25 euro/godz. brutto. Roczna produkcja truskawek to ok. 600 t i w całości przeznaczona jest na duński rynek. Dzięki dotacjom z UE zainwestował w zieloną energię, wiatraki i panele fotowoltaiczne – ok. 200 kW produkuje na potrzeby gospodarstwa, co obniża koszty energii. Prowadzi także raportowanie w ramach ESG. Korzysta z płatności obszarowych.

Maria Walerowska
Autor Artykułu:Maria Walerowskaredaktor naczelna top agrar Polska
Pozostałe artykuły tego autora
Masz pytanie lub temat?Napisz do autora
POWRÓT DO STRONY GŁÓWNEJ
12. grudzień 2025 13:51